Підтримка в адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб старшого віку в приймаючу громаду

12.01.24, 14:17

Напередодні Нового року, коли ми всі – з вірою в диво – замовляли бажання і відкривали для себе нові можливості, ГО «Вік щастя» розпочав реалізацію нового проєкту «Підтримка в адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб старшого віку в приймаючу громаду».

Метою проєкту є створення інтеграційної платформи для адаптації та об’єднання ВПО старшого віку та місцевих громадян на базі Гуманітарного Хабу «Вік щастя». Зокрема через освітні, культурні, психологічні та правові заходи ми плануємо надати внутрішньо переміщеним особам старшого віку психологічні ресурси для об’єднання та соціальної активності в приймаючій громаді.

Українці, які змушені були залишити свої домівки через повномасштабне вторгнення, але не перетнули міжнародний кордон, потребують особливої уваги з боку суспільства. Робота з ВПО та їх інтеграція у приймаючу громаду мають величезне значення, і це стосується не лише соціальної відповідальності, але й загального благополуччя суспільства. Ми маємо гуманітарний обов'язок допомагати тим, хто опинився в складних життєвих обставинах, надаючи притулок, підтримку та можливості для нового початку.

Команда ГО «Вік щастя» усвідомлює, що інтеграція ВПО допомагає збагатити культурну спадщину громади. Це створює можливість для взаємного культурного обміну та взаєморозуміння. Ми впевнені, що люди старшого віку можуть стати активними учасниками та учасницями в господарському житті, а їх інтеграція сприяє соціальній стабільності, оскільки це допомагає уникнути нерівностей та конфліктів у громаді. Це може допомогти розбити стереотипи та зменшити рівень дискримінації, сприяючи більшому розумінню та прийняттю.

Протягом своєї роботи Фундація підтримки осіб старшого віку «Вік щастя» вивчила попит серед своєї цільової аудиторії, тож в межах проєкту передбачається багато цікавих активностей. Зокрема:
- Проведення юридичних тренінгів з питань прав ВПО, а також сімейного права, права спадку, відновлення документів тощо.
- Проведення об’єднуючих заходів із використанням арт-терапевтичних практик: скетчинг, музикотерапія, нейрографіка;
- Цифрова освіта для людей старшого віку на курсі «Смартфон – мій друг»
- Мистецький курс «Майстерні з форум театру»
- TED-школа – освітній курс у дусі TED – напрацювання та поширення ідеї з соціальної згуртованості ВПО та місцевих мешканців
- Курс вивчення української мови «Говоримо українською»
- «Англійський розмовний клуб»
- Заходи, що передбачають фізичне навантаження: «Рух – це життя» – заняття скандинавською ходьбою у парку Ковалівському, пілатес для дорослих та танцювальні майстер-класи. А також серія заходів «Пізнаємо Україну», яка передбачає екскурсії до визначних міст України (Холодний Яр, Черкаси, Умань).

Робота з ВПО направлена на покращення якості життя самих переселенців та всієї громади в цілому. Важливо розуміти, що така інтеграція — це взаємний процес, який вигідний для всіх сторін. Вона робить наше суспільство більш відкритим, різноманітним і сильним.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!