Вплив держави на ціни і цінотворення

30.09.19, 12:00

Метою цінового регулювання є недопущення інфляції, сприяння нормальній конкуренції, підтримка прожиткового мінімуму. Все це сприяє стабілізації довгострокового розвитку економіки та соціальної сфери.

Методи цінового регулювання:

-спостереження за цінами, необхідність якого проявляється через зростання вартості життя для визначення індексу щорічного мінімального підвищення заробітної плати, вплив зростання цін на витрати виробництва та конкурентноздатність;

-непрямий (опосередкований) вплив на ціну, що здійснюється завдяки введенню або відміни обмежень у зовнішній торгівлі, зміні облікової ставки, податків, розміру емісії грошей тощо;

-державне втручання в процес ціноутворення. В цьому разі урядові органи санкціонують завищення витрат виробництва шляхом включення до собівартості завищених амортизаційних списань, відрахувань до різних фондів;

-прямий державний вплив на ціни, що передбачає надання субсидій, встановлення податку на додану вартість тощо;

-встановлення державою фіксованих цін і тарифів. Наприклад, встановлення пільгових цін на продукцію державних підприємств, або мінімального розміру заробітної плати для працюючих.

Треба мати на увазі, що в останній час у багатьох країнах (в тому числі й в Україні) спостерігається посилення державного регулювання цін, що пояснюється кризовим станом економіки, високими темпами інфляції, необхідністю прискорення структурної перебудови тощо. Використання конкретних методів та інструментів регулювання залежить від стану економіки країни, породжене певними умовами.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – [2-ге вид., випр.]. – Кіровоград : „КОД”, 2010. – 548 с. : іл.

2. Яковенко Р. В. Державне регулювання економіки : конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кіровоград : КНТУ, 2012. – 40 с. : іл.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!