"Вись": Авіаційний фестиваль у Малій Висці

03.07.17, 18:00

Авіаційний фестиваль «Вись 2017» вже вдруге пройшов цього року на Кіровоградщині - на навчальному аеродромі Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету у Малій Висці. Організаторами дійства стали Льотна академія та Маловисківська міська рада. Захід полюбився публіці, адже поєднав у собі активний сімейний відпочинок і популяризацію авіації серед дітей та молоді, тож і цього року зібрав тисячі прихильників з нашої області та гостей з усієї України.

В урочистому відкритті фестивалю взяли участь: - Маловисківський міський голова Юрій Гульдас, - начальник Кіровоградської льотної академії НАУ Сергій Неділько, - Народний депутат Олександр Горбунов, - Голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко; - Заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Коломійцев, - Депутат обласної ради, заступник начальника КЛА НАУ Олександр Чумак - Голова Маловисківської районної державної адміністрації Павло Сорока

Цього року під час церемонії відкриття фестивалю Юрій Гульдас та Сергій Неділько підписали Меморандум про об’єднання зусиль для розбудови маловисківського посадкового майданчику і перетворення його в аеродром Мала Виска з правом здійснення авіаперевезень.

Ще одним сюрпризом стала демонстрація авіамоделі літака «КУДАШЕВ -1» у повну величину, створеного гуртківцями Дитячо-юнацького центру «ВИСЬ» під керівництвом наставників та директора Маловисківського ДЮЦу Володимира Павловича Кузьмича. За словами авторів – це перший літак українського конструктора, що першим злетів в українське небо у 1910 році.

Програму фестивалю у небі продовжив вертоліт «МІ-2» Кременчуцького авіаційного коледжу НАУ, яскраві виступи пілотів Кіровоградського авіаційно-спортивного клубу ОСО України на літаках ЯК-52. Неодноразовий чемпіон України Дмитро Давидкін та кандидат в майстри спорту Андрій Мадонич продемонстрували імітацію повітряного бою та майстерність пілотування літаків, що летять в парі. Авіаційне привітання глядачі отримали і від МААК «УРГА». Його «передав» український вантажний літак АН-26, що зробив кілька прольотів над аеродромом.

Проте цього року льотну програму фестивалю дещо скорегувала погода – сильні пориви вітру не дозволили провести усіх запланованих заходів. Так, наприклад, вітер не дозволив запустити у небо велику повітряну кулю, що за задумом мала вітати гостей. Парашутисти з аероклубу «Орехово» (м. Дніпро) змогли здійснити лише один стрибок замість запланованих 3-х.

Але найбільшої шкоди поривчастий вітер завдав дрон-рейсерам, які в рамках фестивалю проводили ІІІ етап Чемпіонату України з дрон-рейсингу UADR CHALLENGE 2017 (під егідою UADR - Ukrainian Association of Drone Racing). Дрон-рейсінг – це гонки швидкісних коптерів, які пілотуються за допомогою технології FPV (First Person View). Поривчастий вітер ускладнював управління дронами і ставив в нерівні умови учасників, що пілотували дрони у різних заїздах. Тож після кваліфікаційних заїздів організатори та учасники прийняли рішення перенести фінальну частину гонки. Проте розглянути різні моделі літаків, що представляли різні авіа клуби України, та зробити гарні фото на згадку, гостям фестивалю не міг завадити ніхто.

Найбільше цей момент у програмі розважив юних глядачів, деяким з яких дозволили навіть посидіти за штурвалом літака. Гарний настрій протягом свята забезпечувала музично-розважальна програма за участі викладачів Маловисківської дитячої школи мистецтв, курсантів Кіровоградської льотної академії НАУ та рок-гуртів «Перевертні» й «Оверкіль». Гостей фестивалю чекали зони активного відпочинку – avia-фотозона, майстер-клас з гончарного мистецтва, виставка та ярмарок hand made продукції, дитяча ігрова зона з атракціонами.


текст і фото -
Олена Ковальова



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!