Сто тридцять п’ять років тому у місті започаткували Вечірні Рисувальні Курси

27.11.15, 14:00

У художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулася традиційна акція - «Мистецтвознавчі читання до дня народження О.О.Осмьоркіна», започатковані у 2012 році з нагоди відзначення 120-річного ювілею відомого художника і педагога.

Запропонованою темою цьогорічних мистецтвознавчих читань стала творчість художників - випускників Вечірніх Рисувальних Класів Єлисаветградського земського реального училища. Це відбулося з нагоди 135-річчя заснування Вечірніх Рисувальних Класів.

Особливістю нинішнього заходу стало велике представництво його учасників. Продемонстрували свої знання з історії образотворчого мистецтва та мистецтвознавства студенти із художньо-графічного відділення мистецького факультету державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, будівельного коледжу по спеціальності «архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр», а також відділу вокалу музичного училища.

Під керівництвом своїх викладачів кандидата мистецтвознавства О.І.Кириченко, кандидата педагогічних наук Ю.М.Малежик, члена Національної Спілки архітекторів Т.О.Пенязь та викладача «Історії культури Кіровоградщини» Л.І.Френчко молодим науковцям вдалося підготувати досить цікаві доповіді-відеопрезентації про життя і творчість відомих художників-земляків – О.О.Осмьоркіна, А.М.Нюренберга, П.Д.Покаржевського, О.Ф.Фойницького, А.Ю.Разумного, П.Ф.Федоровського, Джона Венгера та багатьох інших, які є випускниками Вечірніх Рисувальних Класів Єлисаветградського земського реального училища. До речі, доповіді учасників з відповідним ілюстративним матеріалом будуть розміщені на веб-сайті музею і з ними зможуть ознайомитися всі бажаючі.
«Участь в подібних просвітницьких проектах є стимулом для студентів у проведенні наукових досліджень з вивчення та популяризації історії мистецтва Кіровоградщини», - зазначила у своєму підсумковому слові кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Олена Кириченко, яка є лауреатом обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» і якій власне належить ідея проведення мистецтвознавчих читань в музеї відомого художника і педагога О.О.Осмьоркіна.

Метою цього науково-просвітницького проекту є залучення студентів навчальних закладів мистецького та гуманітарного профілю до наукового дослідження і популяризації творчості О.О.Осмьоркіна, художників-земляків, сучасних кіровоградських митців, а також діяльності художника архітектури Я.В.Паученка та зодчих міста Єлисаветграда - Кіровограда. Мистецтвознавчі читання проводяться щорічно 26 листопада в день народження О.О.Осмьоркіна за старим календарним стилем, оскільки 8 грудня в день його народження за новим календарним стилем в музеї відбуваються урочистості з нагоди вручення обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна.

Чернова Віта, директор художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!