Конкурс юних композиторів у рамках фестивалю української академічної музики «Классік-проект»

30.01.14, 10:00

Концертна зала Кіровоградської музичної школи №1 ім.Г.Г.Нейгауза гостинно приймала переможців 6-го обласного конкурсу юних композиторів пам'яті нашого славетного земляка Ю.С.Мейтуса, який завершився у рамках фестивалю української академічної музики «Классік-проект».

Символічно, що саме напередодні річниці від дня народження композитора тут зібралися музиканти, учні, викладачі, батьки, всі, кому не байдужа історія мистецтва та шляхи його збереження на кіровоградщині. Лунає захоплена розповідь музикознавця, кандидата мистецтвознавства, композитора, викладача Кіровоградського музичного училища Марини Долгіх про будинок Мейтусів, в якому розташована музична школа, сім'ю лікаря Мейтуса, в якій кожен із її представників був надзвичайно цікавою особистістю, достойною вивчення, в якій майбутній композитор ріс у атмосфері любові, спілкування з прекрасними музикантами. Мариною Долгіх та Олександром Полячком (директор Кіровоградського музею музичної культури ім.К.Шимановського) - дослідникоми творчості Ю.Мейтуса - віднайдено багато нових цікавих документів, фото, аудіо та відео матеріалів, які допомогли присутнім глибше сприйняти портрет непересічної особистості. Творчий шлях митця, не всипаний трояндами, все ж може слугувати молоді прикладом самовідданості. 
Звичайно, авторська музика була головною на цьому прекрасному вечорі лауреатів. Приємно, що серед 32 учасників конкурсу більшість 1 та 2 місць отримали саме представники міста Кіровограда. Свою творчість представили лауреати 1 премії, а саме Кочерженко Владислава, Сесмій Арина, Рудь Лоліта – учениці музичної школи ім. Г.Г.Нейгауза, Чорнобривець Лідія – із школи Мейтуса, Капітоненко Юлії з Кіровоградської школи мистецтв. 
Зрослою досконалістю вразили нові твори учнів Кіровоградської музичної школи №2 ім.Ю.С.Мейтуса. Серед них - Таран Ігор, який разом з медаллю за 1 місце отримав спеціальний призу «За самобутність» від Національної Спілки композиторів України за твір «Скіфська балада» для бандури. Нове ім’я, відкрите конкурсом - Баракаєв Ігор, лауреат І премії в номінації «Музика для народних інструментів» та володар призу незалежного студентського журі. Вже відома кіровоградцям юна бандуристка Куба Єлизавета, якій одноголосно було присуджено журі Гран-Прі і приз «За збереження і продовження традицій українського музичного мистецтва» виконала свої 2 твори – «Дощ» та «Сон фуокко» . 
Відомий композитор, лауреат Національної премії ім.Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України Віктор Степурко, який цьогоріч був на чолі журі конкурсу юних композиторів, був вражений розмаїттям музичної фантазії конкурсантів, високою виконавською майстерністю юних музикантів та колективів мистецьких закладів Кіровограда. Багатьом переможцям запропоновано участь у Всеукраїнських композиторських конкурсах, на яких талант кіровоградців буде достойно оцінено. 
У своєму привітанні учасникам вечора директор школи №1 ім.Г.Г.Нейгауза Євгенія Малявкіна підкреслила, що за кожним учнем стоять педагогічний талант, наполегливість та висока самовіддача улюбленій справі таких прекрасних викладачів композиції як Марина Долгіх, Ольга Капітоненко, бандуристки Тетяни Поліщук. Присутня на заході член оргкомітету фестивалю, заслужений працівник культури України, директор Мейтусівської школи Валентина Ревенко звернулася до присутніх із побажаннями нових успіхів, адже цей фестиваль-конкурс вже стає історією і починається новий відлік творчих пошуків. 
Завершальний акорд фестивалю-конкурсу української академічної музики „Классік-проект”, присвячений Ю.С.Мейтусу пролунав в залі Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім..О.М.Бойченка. В концерті, на який запрошені студенти Кіровоградського медичного коледжу, учні загально-освітніх шкіл міста, виконувалася вічно молода музика композиторів –класиків юними піаністами, вокалістами та акордеоністами з Кіровоградських мистецьких навчальних закладів. 
Більш яскравому сприйняттю музичного матеріалу допомогла виставка фото та відео матеріалів, літературних та нотних збірок, які з душевною теплотою підготували працівники відділу мистецтв (завідуюча Харченко О.В.). Юні виконавці Бондар Олексій, Шевченко Наталя, Седік Анастасія, Мечкалова Софія, Михайлюта Катерина, Беланова Анна, Габелко Вероніка, Сухонос Марія (музична школа №2 ім.Ю.С.Мейтуса), Кареліна Вероніка (музична школа №1 ім.Г.Г.Нейгауза, Заєць Олена –студентка Кіровоградського музичного училища досконало виконали концертну програму кращих творів скарбниці української класики.
Фестиваль-конкурс української академічної музики „Классік-проект” завершився прекрасною музикою, тривожною та бунтівливою, як і наше сьогодення, душевно-ліричною, мелодійною, як наша надія на майбутнє України, в якій місце національного мистецтва має визначати саме молоде покоління.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!