Молодь Кіровоградщини втілюватиме соціальні проєкти для розвитку своїх громад

20.03.24, 11:28
автор фото - Олександр Майоров
автор фото - Олександр Майоров

Управління часом і підтримка ментального здоров’я, самопізнання та популяризація культури читання, пошук свого покликання та підтримка психоемоційного стану батьків – ось кілька тем, до яких прикута увага молоді, залученої до інноваційної програми UPSHIFT на Кіровоградщині.

Десять молодіжних команд — по п’ять із Олександрійського і Новоукраїнського районів, — пройшли навчання в рамках програми UPSHIFT, організоване громадською організацією “Слов’янський культурний центр “Задзеркалля”, та отримали шанс втілити свої ідеї і вирішити соціальні проблеми за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW.

Кожна команда має свої ідеї і прямує шляхом вирішення тих проблем, які вони вважають найважливішими. У цьому їх підтримують дорослі ментори та менторки, а також керівництво територіальних громад. Зокрема, щоб познайомитися з молодіжними ініціативами, на презентацію ідей завітали міський голова Новоукраїнки Олександр Корінний, заступниця міського голови Людмила Білокоз та заступниця міського голови Олександрії Ірина Чемерис. Вони обговорили з молоддю можливі формати співпраці та взаємодії на різних рівнях.

UPSHIFT – це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах, вона дає можливість молоді вирішувати актуальні проблеми у своїх громадах Десять команд, які пройшли тренінг за методологією людино-орієнтованого дизайну, готуються втілювати соціально важливі проєкти протягом наступних трьох місяців. Кожна команда складається із трьох-п’яти молодих людей віком 14-24 роки.

“Ми опитали більше ста знайомих підлітків і з’ясували, що для багатьох з них ефективне планування часу є справжнім викликом. А невміння правильно планувати час призводить до перевантаження, порушення режиму сну, тривожності та інших проблем, які негативно впливають на фізичне і ментальне здоров'я”, - каже Соня Савенко із команди “Маска”. І планує разом з колежанками проводити тренінги, щоб допомогти одноліткам.

Інша команда під назвою “Завзяті” із Помічнянської громади планує створити книжковий клуб “Book vibe” і вирішувати таку проблему, як низька зацікавленість молоді у читанні. У клубі відбуватимуться різні цікаві івенти, зустрічі з письменниками, літературні вечори.

Виклик, який постає перед командою “Тримай дзен” із Олександрії, полягає у тому, як надати підліткам та молоді більше інформації про важливість турботи про психологічне здоров'я та інструменти самодопомоги, щоб покращити стан їх ментального здоров'я.

Команду “Молодіжна рада” зі Світловодська турбує те, що у місті відсутні заходи, які були б засновані на різноманітності, рівності та включеності максимальної кількості підлітків та молоді. Тому вони планують організовувати і проводити саме такі події та активності.

Більше дізнатися про ці та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org/, а також в Інстаграмі https://www.instagram.com/ngozadzerkallya/



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!