​Бібліотека Чижевського невдовзі матиме сучасне укриття

03.01.23, 14:23

Головна книгозбірня області найближчим часом оновить своє укриття. У вересні ОУНБ імені Дмитра Чижевського отримала запрошення від свого багаторічного партнера - Goethe-Institut в Україні – взяти участь у проєкт-конкурсі «Бібіліотека як безпечне місце».

Російсько-українська війна та масові бомбардування українських міст на перше місце поставили питання життя і здоров’я людей. Бібліотеки як публічні простори під час повітряної тривоги можуть не закриватись від читачів, а навпаки давати захист. Одним з цих просторів є бібліотека Чижевського, цокольний поверх якої має потенціал перетворитись на добре укриття для працівників, відвідувачів закладу та звичайних містян.

Тож книгозбірня взяла участь в проєкті. В його рамках в бібліотеці проходили навчання у фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій, тренінги, присвячені громадській безпеці та соціальній адаптації під час війни, психологічній підтримці та взаємодії у кризових ситуаціях, заняття з першої домедичної допомоги тощо.

Пропозиція закладу щодо актуальності, відповідності нормам ДСНС стосовно укриттів у бібліотеках, готовності працівників до екстренного реагування та допомоги відвідувачам та можливості використання території у мирний час переконала партнерів в тому, що саме ОУНБ імені Дмитра Чижевського має отримати грант на обладнання укриття.

«З перших днів повномасштабної агресії, з початком масових бомбардувань ми робили усе, щоб продовжувати залишатись для кропивничан центром культурного і громадського життя. Ми стали хабом для соціалізації та інтеграції людей, які через війну вимушені були покинути свої домівки та шукати прихистку в інших містах.

Ми продовжуємо працювати для людей і попри війну започаткували низку нових проєктів для дорослих і дітей. Так, в нас з’явилася дитяча точка "СПІЛЬНО ЮНІСЕФ", відкрилися Родинний клуб, клуб «Бібліофіл», клуб «Розмови про літературу із Сергієм Михидою», реалізували масштабний гуманітарний проєкт «Мир у цифровий час» та багато іншого.

Безумовно, через повітряні тривоги ми вимушені були коригувати свою роботу. Обладнання повноцінного укриття надасть нам можливість не зупинятися ні на хвилину», - зазначила директорка ОУНБ імені Дмитра Чижевського, заслужений працівник культури України Валентина Животовська.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!