Життя без централізованого опалення є!

03.02.21, 14:00

Прокладено біля 5 кілометрів кабелю, встановлено біля 300 енергоефективних обігрівачів, додано біля 190 кВт потужності, ощасливлено 70 сімей… У Світловодську переведено багатоповерховий будинок на автономне електричне опалення, у кожній квартирі встановлене сучасне електричне опалення

Не секрет, що система централізованого опалення в Україні морально застаріла, має зношені та постійно підлягаючі ремонту магістралі. Через це якість тепла бажає кращого, а про його вартість годі й щось казати. Світловодчани не з чуток знають про зимівлю у холодних квартирах.

Сучасність вимагає інших рішень, більш гнучких та модернових. Будинки, що організували ОСББ мають можливість самостійно керувати питанням опалення, як і іншими, що стосуються благоустрою будівлі та території.

Ми дізналися про один із таких будинків Світловодська, який увійшов в опалювальний сезон 2020/2021 з автономкою. Стало цікаво дізнатися, як реалізувався задум від’єднання від централізованого опалення. Тому, звернулися до голови ОСББ саме цього дому, до Ольги Анатоліївни.

Ольга Анатоліївна, розкажіть, чому вирішили встановлювати автономне опалення у будинку?

–Мешканці усіх багатоповерхових будинків нашого міста знайомі з відсутністю тепла від централізованого опалення. Опалювальний сезон 2019/2020 зовсім не радував теплом у квартирах. Люди просто замерзали, а платіжки за неіснуюче тепло продовжували надходити у повному обсязі. Не було сил витримувати таку ситуацію далі, тому вирішили готуватися до наступного опалювального сезону завчасно. У грудні 2019 року провели загальні збори мешканців з пропозицією встановлення автономки, отримали 100% згоду від людей. У січні 2020 року отримали дозвіл міськради на відрізку і почали працювати в цьому напрямку.

З чого Ви почали цей шлях?

–Ще в минулому опалювальному сезоні ми намагалися перейти на автономку. Головними критеріями вибору для мене були: щоб роботи виконувалися у рамках закону із офіційно встановленим електричним опаленням, з виконанням проекту та оформленням всієї необхідної документації. З такими критеріями я й почала пошуки підрядників. Виявилося, що це не так просто, тому що такі проекти у нашому місті ще ніхто не робив. Це взагалі поодинокі проекти в Україні. Зверталися до деяких місцевих підрядників, але справа не зрушувала з місця. Там було тільки два варіанти: далі розмов справа не розвивалася, або озвучували захмарні ціни. Після, ми познайомилися з кропивницькою компанією «Мережею тепла», яка пропонували свої послуги і мала подібний досвід у інших містах. Вона й стала для нас надійним виконавцем проекту. Я жодного разу не пожалкувала про співпрацю саме з цими хлопцями. Питань попутно виникало дуже багато, і навіть таких, що не стосувалися опалення. Ми, все ж, були першим таким прикладом в місці. Та на кожному етапі відчувалася підтримка команди і працівники компанії «Мережа тепла» показали себе, як справжні компетентні спеціалісти і все вирішувалося позитивно.

З яких етапів складалася робота по переоблаштуванню будинку?

–Для того, щоб встановити офіційну автономку у нашому будинку, потрібно було зробити, по-перше, проектно-кошторисну документацію. Цим питанням повністю займалася компанія «Мережа тепла», маючи офіційне доручення від мене. Розробили проект, саме такий, як потрібно було, а, що найголовніше узгодили документацію у дуже стислі строки у Кіровоградобленерго. Це дало мені можливість не відволікатися від робіт по будинку та звільнило від багаторазових подорожей у Кропивницький до обленерго для корегування документів.

Після узгодження проекту у нас з’явилися конкретні цифри реалізації нашого задуму. Друге, що ми зробили - зібрали загальні збори мешканців будинку, озвучили цифри і отримали згоду людей. Третє - наш погоджений проект передбачав заміну кабелю до будинку, повну заміну внутрішньої проводки у будинку, встановлення електричного опалення у квартирах. Наш місцевий РЕМ займався заміною кабелю до будинку, а внутрішньобудинковими роботами та встановленням електроопалення в квартирах займалася «Мережа тепла».

Скільки часу зайняли всі роботи та, яка їх вартість, щоб інші зацікавлені голови ОСББ могли орієнтуватися?

–Так як, ми були першими у місті, хто наважився провести такі роботи, можна сказати першопрохідцями, то буквально на кожному кроці виникали питання, які потрібно було узгоджувати з РЕМом. Знову ж, вирішенням цих нюансів займалася «Мережа тепла». Вони узгоджували все швидко, так, що роботи по будинку не зупинялися. Якщо б, мені самостійно потрібно було робити це, то довелося б кидати всі роботи і їхати в Кіровоградобленерго, вирішувати питання і потім тільки рухатися далі. Терміни затягнулися б ще на довше. Але хлопці старалися, у стислі терміни виконали роботи по заміні кабелів у будинку. Паралельно з цим інші бригади монтували електричне опалення у квартирах, що були від’єднані від централізованого.

Щодо вартості, думаю, краще зорієнтує керівник «Мережі тепла». Від себе ж хочу додати - ці люди дуже чуйні. У будинку проживає значна частина малозабезпечених, які не мали змоги відразу оплатити за опалення, тож компанія надала їм безвідсоткові розстрочки. Щоб зменшити вартість кошторису на внутрішньобудинкові роботи, закупка матеріалів відбувалася безпосередньо у виробників та відпускалася нам без націнки.

Ви виконали дійсно глобальну роботу, не побоялися перепон на шляху. Що ви отримали від реалізації проекту?

–Ми мали будинок з майже нефункціонуючою, зношеною системою опалення і разом з цим, дуже стару електропроводку та квартири з потужністю 3 кВт. На даний час, ми позбулися не тільки тягаря у вигляді величезних платіжок за центральне опалення, а ще й самої комунікації, яка вимагала багато фінансів і постійної уваги у вигляді безперспективного ремонту. Разом з цим, отримали нову електричну мережу. Тепер наші квартири сміливо можна назвати сучасними з точку зору електрики: кожен власник квартири розпоряджається від 4,5 до 5,7 кВтами, в залежності від площі житла, вільно користується, окрім сучасного електроопалення, й іншими електроприладами. Наші мешканці не хвилюються за проводку, за те, що «виб’є» чи щось займеться. Ми провели глобальну електромодернізацію, а це вклад у найближчі 40-50 років!

Разом з цим, ми оформили пільговий тариф на електроенергію і встигли покористуватися ним, відчувши разючу різницю в оплаті. Знаємо, що його відмінили у цьому році, але з нетерпінням чекаємо новин від Кабінету Міністрів та обіцяного рішення, щодо нових цін на електроенергію для чималої кількості користувачів електроопаленням в Україні.

Також ми поспілкувалися з керівником нашої місцевої компанії «Мережі тепла», Іваном Попруженком, щоб дізнатися нюанси роботи їх орагізації.

Іване, Ви ще з 2015 року займаєтеся встановленням індивідуального опалення?

–Так! Наша компанія з 2015 року встановлює електричне опалення у квартирах. Та ми не просто монтуємо обігрівачі, а й займаємося офіційним оформленням документів, щоб надалі людям не приходили рахунки за централізоване опалення. Ми працюємо у Світловодську, Олександрії, Кропивницькому, у містах Дніпропетровської області. Питання до місцевого опалення актуальні вже давно і у багатьох містах України. За час нашої практики, ми побачили, що, на жаль, не всі бажаючі можуть встановити автономку у квартирах, саме через брак коштів. Саме тому надаємо нашим клієнтам безвідсоткову розстрочку на 3 чи 6 місяців. Хочемо, щоб економне сучасне опалення було доступне кожному!

З минулого року ми почали переводити багатоповерхові будинки на електричне опалення, повністю звільняючи людей від тягарю централізованого, від відсутності якісного тепла в квартирах та від непосильної його вартості. Першим нашим проектом був саме будинок на Грушевського. Та навіть зараз, взимку, у нас є будинки ОСББ у роботі: десь ведеться заміна кабелів, комусь розраховуємо кошторис, виготовляємо проект. То ж, для старту робіт по від’єднанню централізованого опалення, не потрібно чекати завершення опалювального сезону. Є документальна частина, якою можна зайнятися зараз, щоб влітку-восени спокійно зробити всі роботи і увійти в наступний опалювальний сезон підготовленими.

- Розкажіть, які переваги електричного опалення, що Ви встановлюєте?

– Наш багаторічний досвід у цій сфері опалення показує, що після встановлення нашої системи, люди сплачують значно менше у порівнянні з централізованим, це перше. Друге, різниця не тільки у вартості. Наші клієнти самостійно керують опаленням, тобто, почитають і завершують опалювальний сезон за власної потреби, встановлюють комфортну для себе температуру у кожній кімнаті і мають рівномірно прогріті приміщення. Таким опаленням зручно, просто користуватися і легко створювати затишок у приміщенні.

- Розуміємо, що прорахунки здійснюються індивідуально, але все ж, можливо якісь цифри можете озвучити?

– Розумію, що людей цікавлять цифри. Вартість робіт по проекту дійсно розраховується для кожного будинку окремо, так як різна віддаленість до підстанції, поверховість і т.д. Ми радо поспілкуємося з усіма зацікавленими та зорієнтуємо в цьому питанні. Для мешканців, з централізованим опаленням є цифри орієнтовного споживання електроенергії нашим опаленням. Дотримуючись рекомендацій, щодо потужності системи обігріву, кількість спожитих кіловат для 1-кімнатнатної квартири сягатиме 250-300 кВт, 2-кімнатної квартири – 350-400 кВт, 3-кімнатної квартири – 500-550 кВт. Про це говорить наша практика.

Щиро дякуємо за цікаву бесіду нашим респондентам! Впевнені, що опалювальний сезон 2020/2021 колосально відрізняється від минулого. У мешканців будинку, що ощасливлені автономним опаленням, тепло. І такий будинок у Світловодську, де роботи виконала «Мережа тепла» вже не один, маємо такий приклад і у Кропивницькому. Приємно бачити дійсно ефективне рішення давно наболілого питання.

Звертайтеся до компанії «Мережа тепла» з питання встановлення електричного опалення: тел.: +38 066 022-07-16, 068 237 38-94, e-mail: merezhatepla@gmail.com, сайт: https://merezhatepla.com.ua



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!