​Коли завершиться декомунізація? Кропивницька та Січеславська області чекають рішення Ради

04.05.20, 16:00

У ході реалізації проєкту «Від якісної комунікації до участі громади у прийнятті рішень» відбулось чергове онлайн-обговорення, організоване Асоціацією Політичних Наук. Цього разу – на тему завершення процесу декомунізації і перейменування Кіровоградської області. У заході взяли участь народні депутати нинішнього та попереднього скликань, місцеві науковці, історики та відомі громадські активісти.

«В процесі декомунізації було перейменовано чимало міст, сіл, вулиць, проспектів та інших топонімів, демонтовано пам’ятників та меморіальних знаків. Але найважче було перейменувати Кіровоградську і Дніпропетровську області, адже для цього необхідно внести зміни до Конституції. Депутати попереднього скликання розпочали цей процес, однак не встигли його завершити, і сьогодні воно перейшло у спадок нинішнім депутатам», – зробив старт для дискусії голова Асоціації Політичних Наук Дмитро Сінченко.

Одним із драйверів процесу декомунізації області виступив депутат 8-го скликання Олександр Горбунов, який до цього відіграв важливу роль у важкому процесі перейменування і самого обласного центру.

«Дуже шкода, що ми не встигли. Тоді склалися такі умови, що у Раді 8-го скликання знайти 300 голосів було уже важко. Ми витримали всі юридичні моменти, провели перше голосування, отримали висновок Конституційного суду… Дуже хотілось би, щоб область стала Кропивницькою. На жаль, я не відчуваю союзників у цьому питанні серед депутатів нинішнього скликання, але це обов’язково з часом зміниться, бо це питання має ще й економічну складову. Станом на сьогодні наша область не достатньо впізнавана, але з перейменуванням ми отримали унікальний шанс це виправити. У 2017 році ми започаткували мистецький фестиваль «Кропивницький», його треба продовжувати. Ми можемо зробити новий бренд області, новий бренд території – Кропивниччина. Вона буде складатись в тому числі і з мистецької складової. Це шанс представити її в новому амплуа Україні і українцям», - розповів Олександр Горбунов.

Думку Горбунова підтримав його колега Олег Медуниця: «Декомунізацію варто завершити, адже існування таких назв, як Кіровоградська чи Дніпропетровська – це грубе порушення закону. Необхідно шукати підтримку серед депутатів нинішнього скликання і просувати це питання. В той же час, серед нинішньої провладної більшості, на скільки мені відомо, популярна ідея взагалі вилучити з Конституції назви областей. Думаю, це може мати негативні наслідки для унітарності нашої держави, цього не можна допускати».

Андрій Малик, помічник Голови Верховної Ради 8-го скликання, переконаний, що нинішня парламентська більшість не збирається займатися цим питанням:

«Попередній Голова ВРУ Андрій Парубій мав політичну волю провести декомунізацію, і у значній мірі завдяки його позиції вдалося провести декомунізаційні закони і, зокрема, перейменувати Кіровоград на Кропивницький. Нинішня більшість намагається загравати з Росією, а перейменування областей навряд чи сподобається Путіну, тому цей процес можливо буде розблокувати хіба що у наступному скликанні!», - вважає Андрій Малик.

На ці тези відреагував народний депутат 9-го скликання, член фракції «Слуга народу» Олександр Дануца:

«Щодо перейменування області. Багато років я виступаю за те, що ні обласний центр, ні регіон не мають носити ім‘я сталінського ката Кірова. Тому я, однозначно, виступаю за перейменування області. Особисто я, як і багато земляків, підтримуємо назву Центральноукраїнська. Деякі обласні установи, в тому числі університети, вже так перейменовані. Що стосується умов перейменування, то це задача Верховної Ради. Враховуючи, що це зміни до Конституції України, то це рішення потребує двох сесій і на другій конституційної більшості в 300 і більше голосів».

Щодо підтримки назви «Центральноукраїнська» висловилася депутатка Добровеличківської селищної ради Тетяна Нехайчук:

«Дійсно, доводиться інколи чути думку про те, що область варто назвати Центральноукраїнською, але маю зазначити, що у районах вона не популярна. За моїми спостереженнями, більшість схиляється до назви «Кропивницька». Це дійсно логічно, щоб область називалась відповідно до назви обласного центру», - переконана Тетяна.

Продовжив цю думку історик, член топонімічної комісії Кропивницького міськвиконкому Юрій Митрофаненко:

«Область варто назвати саме Кропивницькою. Не за назвою обласного центру в Україні названо лише ті області, які мають давні історичні назви – Волинська і Закарпатська. Наша область не має такої традиції. Мені здається, що дискусії навколо назв виникають виключно для того, щоб затягнути, заговорити процес, щоб перейменування не відбулося взагалі. Кропивницька – це дуже гарна назва, вона підходить нашій області!», - вважає Юрій.

«Дійсно, назва «Кропивницька» вже міститься в проекті постанови, який пройшов розгляд у Конституційному суді, який був підтриманий профільним Комітетом і пройшов перше голосування у сесійній залі, набравши необхідну кількість голосів. Брати інший варіант – це починати увесь процес спочатку. Та й щодо настроїв мешканців, варто нагадати, що за результатами соціології, варіант «Кропивницька» підтримують 27% респондентів, а варіант «Центральноукраїнська» - до 3%. Думаю, тут варто зважати і на цю думку», - резюмував Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація Політичних Наук».

З такою думкою погодилися і інші учасники розмови. Отже, за результатами обговорення, всі учасники зійшлись на необхідності якнайшвидшого перейменування Кіровоградської області. Чи погодяться з експертами парламентарі?

Нагадуємо, 18 травня 2018 року у Верховній Раді України 153 народні депутати зареєстрували законопроєкт №8380 “Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області)”.

20 листопада 2018 року депутати Верховної Ради України перейменували Кіровоградський район на Кропивницький і направили на розгляд Конституційного суду України проєкт рішення про перейменування Кіровоградської області, і 5 лютого 2019 року КСУ визнав конституційним цей проєкт рішення.

У Пояснювальній записці до Законопроєкту №8380 написано, що перейменування Кіровоградської області здійснюється відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Зокрема, у ньому визначено, що до символіки комуністичного режиму належать «назви областей, у яких використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР».

Кіровоградська область отримала свою назву відповідно до назви обласного центру –Кіровограда. А саме місто було назване на честь Сергія Кірова, який обіймав керівні посади в комуністичній партії: був членом Політбюро ЦК ВКП(б) (вищого партійного органу Комуністичної партії), першим секретарем Ленінградського міського комітету ВКП(б), а також секретарем ЦК ВКП(б).

Отже, назва «Кіровоградська область» – є символікою комуністичного режиму. А відповідно до статті 4 вищезазначеного Закону України «публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму … на всій території України заборонено».

До того ж Сергій Кіров вважається одним з організаторів масових репресій, в тому числі й проти українців, а також ідейним натхненником Постанови ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 року, яка у народі отримала сумнозвісну назву «Закону про п’ять колосків».

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 12 листопада 2015 року №444-р «Про проведення громадських слухань з питань перейменування Кіровоградської області» 18 листопада 2015 року відбулися громадські слухання щодо перейменування Кіровоградської області, на яких пропонувалося перейменувати область після перейменування обласного центру і надати їй назву відповідно до нової назви обласного центру.

Відповідно до результатів соціологічного опитування, проведеного на замовлення Кіровоградської ОДА, більшість населення підтримує перейменування назви області з Кіровоградської саме на Кропивницьку. Так, за перейменування області на Кропивницьку висловилося 27% опитаних, при цьому другий за рейтингом варіант набирає вдвічі менше підтримки, всі інші взагалі в межах похибки.

Якнайшвидше перейменувати Кіровоградську область на Кропивницьку закликала реформаторська коаліція 32-х найавторитетніших громадських організацій області «Рада експертів» (регіональний партнер РПР), а також Громадська рада при Кропивницькому міськвиконкомі.

Проєкт «Від якісної комунікації до участі громади у прийнятті рішень» триватиме до кінця травня. Він реалізується Асоціацією Політичних Наук в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне представництво», що виконується Фондом Східна Європа.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!