Податки як інструмент регулювання економіки

17.09.19, 12:00

Податки забезпечують ефективне державне регулювання економіки, виконуючи фіскальну і стимулюючу (економічну) функцію. Вони виступають як обов’язкові платежі, які надходять у державний бюджет у визначених законодавством розмірах та у встановлені строки.

Податкова система – це сукупність податків і податкових платежів, що сплачуються державі у визначеному законодавством країни порядку. Існують наступні види податкових надходжень: податок на доходи; платежі за використання природних ресурсів; внутрішні податки на товари та послуги; податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції; доходи від власності та підприємницької діяльності та ін.

Сьогодні стан податкової системи України є складним, суперечливим і неоднозначним. Основними недоліками чинної податкової системи України є: нечітке теоретичне обґрунтування та недосконалі механізми їх практичного застосування; надмірна кількість податків та їх висока ставка; виконання податковою системою лише фіскальної функції. Тому потрібна глибока податкова реформа, складовими якої мають бути: зниження граничного рівня перерозподілу ВВП через прибуткову частину бюджету; розширення бази оподаткування шляхом законодавчого скасування пільг; зниження ставок податку на прибуток та на додаткову вартість; послаблення податкового навантаження на фонд оплати праці та ін.

Вивчаючи проблему фінансової політики держави, необхідно з’ясувати поняття фіскальної політики. Вона являє собою діяльність держави з формування і використання державних фінансів. Слід розрізняти дискреційну і недискреційну (автоматичну) фіскальну політику. Перша – це політика, що проводиться державою безпосередньо. Друга – це політика вбудованих регуляторів (стабілізаторів): податки, соціальні виплати, інертність схильності до споживання тощо. Основними засобами дискреційної фіскальної політики є: держконтракт і держзамовлення, державні інвестиції, соціальні трансферти, зміни у податковому регулюванні, фінансування громадських робіт тощо.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – [2-ге вид., випр.]. – Кіровоград : „КОД”, 2010. – 548 с. : іл.

2. Яковенко Р. В. Державне регулювання економіки : конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кіровоград : КНТУ, 2012. – 40 с. : іл.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!