​Споживчий центр Берліну: Запобігти легше, аніж потім вирішити проблему!

29.03.19, 12:00

Коли ми сьогодні з учасниками Громадської школи дієвих практик ЄС збиралися йти у Споживчий центр Берліну Verbraucherzentrale Berlin, я думала, що це державна установа. Втім, це не так - і цей центр, і півтора десятки центрів по всіх федеральних землях є громадськими установами. Вони - перші контактні місця для споживачів у Німеччини.

На порозі нас зустрів Фолькер Шмідтке, який координує консультаційний центр фінансових послуг. Цей центр включає у себе всі послуги, пов‘язані із підтримкою людей похилого віку, фінансовими інвестиціями, фінансуванням будівництва та страхуванням.

Як я вже сказала, кошти на роботу центру виділяє федеральний уряд, але їх не вистачає, тому споживачі тут сплачують (!) за отримані консультації - небагато, саме стільки, скільки вони коштують, бо як неприбуткова організація центр не може заробляти. Звичайна консультація коштує біля 15 євро за годину. Для порівняння, хлібина або банка redbull у Берліні коштує 2,5 євро, а вазон орхідей - 10.

Втім, якщо у споживача є питання про те, куди варто а куди не варто вкладати кошти, про капітальні інвестиції чи пенсійні заощадження, то така консультація коштуватиме до 80 євро. Натомість консультації про енергетику, зарщадження енергії нічого не коштують, бо їх вартість покриває профільне міністерство економіки та енергетики (загалом собівартіть такої консультації біля 150 євро).

- Наші співробітники можуть прийти до людини і порахувати план витрат енергії та запропонувати концепцію заощадження витрат, - пояснює Фолькер Шмідтке.

Окремий цікавий проект у центрі називається «Охоронці ринку» і стосується фінансових послуг та послуг в Інтернеті. Цей проект виконує роль тривожного дзвіночка. Мова йде про конкретні проблеми та конкретні випадки порушення прав споживачів.

Про що ще консультує центр? Більшість випадків стосується правових аспектів, часто йдеться про операторів мобільного зв‘язку, про порушення угод фітнес-центрами. Не береться центр консультувати у питаннях кримінальних, звісно. Є натомість співпраця у форматі круглого столу із правоохоронними органами.

- Попит на споживчі консультації величезний і він постійно росте, хоча вартість консультації біля 30 євро по фінансових питаннях, а найдорожічі - під 200 євро. Це коли мова йде про консультацію по страховому договору, де треба прочитати та вивчити півсотні сторінок тексту угоди. До мене, наприклад, можна записатися на консультацію тільки на листопад, - пояснює Фолькер Шмідтке.

Центр споживачів має кількох консультантів на ставці і кількох на гонорарній основі - наразі тут працює 36 осіб, що ніяк не задовольняє потреби містян, але Берлін - бідне місто, яке не має великих доходів і сенат має давати згоду щодо найму кожного нового робітника.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!