​Проект «Голоси громад» стартує у Центральній Україні

10.05.18, 10:00

Громадська організація «Прес-клуб реформ» протягом 2018-2019 років втілюватиме у життя проект «Голоси Громад» у Кіровоградській, Полтавській та Дніпропетровській областях завдяки щедрій підтримці американського народу у вигляді гранту від Посольства США в Україні. Метою проекту є сприяння розвитку свободи преси в об'єднаних територіальних громадах, особливо у сільській місцевості, а також підвищення активності місцевих спільнот в ході процесів децентралізації та удосконалення навичок місцевих журналістів, блогерів і медіа-активістів.

- Ми плануємо інтенсифікувати використання нових медіа місцевими журналістами задля оперативного висвітлення процесів і подій в ОТГ та встановлення стійкого діалогу між громадами та органами місцевого самоврядування, - коментує керівниця проекту Ольга Гріднєва. Партнерами проекту виступають «Громадська Палата України» (Дніпропетровська область), громадська організація «Культурний діалог» (Полтавська область), а також громадські організації «Турбота» та «Місток» (Кіровоградська область).

Необхідність втілення проекту викликана тим, що побудова демократичної системи, заснованої на плюралістичному суспільстві, та місцевий розвиток в Україні сьогодні обтяжені суттєвими соціальними проблемами. З одного боку, суспільна свідомість і знання цінностей демократичної системи існує тільки в початковому стані, особливо в сільській місцевості та серед населення старшого віку. З іншого боку, ЗМІ є інструментом правлячої політичної еліти і використовуються для трансляції конкретних політичних повідомлень.

- У невеликих населених пунктах в Центральній Україні, які наразі об'єднуються у громади, переважно немає локальних ЗМІ та низький потенціал щодо створення нових. Ефективні місцеві медіа є важливою умовою для створення демократичних структур та суспільної активності в ОТГ, проте за межами міських центрів люди читають\слухають або національні, або обласні ЗМІ, які об'єктивно не можуть висвітлювати питання суто місцевого значення постійно, - коментує експертка проекту, радниця з комунікацій Центру розвитку місцевого самоврядування Вікторія Талашкевич.

З огляду на це, активна фаза реформи децентралізації потребує якісної інформаційної підтримки, зокрема, у частині висвітлення можливостей, які відкриваються, і ролі мешканців громад у процесах прийняття рішень. Таку підтримку можуть надати тільки локальні інформаційні майданчики, включаючи блоги медіа-активістів, яким довіряє місцеве населення.

- Цільова група нашого проекту тому і складається із локальних журналістів та медіа-активістів, які будуть підготовлені для висвітлення важливих для ОТГ питань, а також громадських організацій, що працюють в області демократичної участі у Кіровоградській, Полтавській та Дніпропетровській областях, - розповідає міжрегіональна координаторка проекту Ганна Дядечко, експертка Центру розвитку місцевого самоврядування. За її словами, учасники проекту навчатимуться побудові спроможних локальних ЗМІ та отримають менторську підтримку від досвідчених редакторів і журналістів.

Кінцевим результатом проекту стане забезпечення сприятливого середовища для створення і розвитку локальних медіа у новостворених ОТГ (переважно у сільській місцевості) у ході здійснення реформи децентралізації у центральній Україні, зокрема, у Кіровоградській, Полтавській та Дніпропетровській областях.

- Ми очікуємо, що внаслідок проекту підвищиться активність місцевих спільнот в процесі здійснення реформи децентралізації, а також зросте увага до демократичних цінностей в процесі здійснення реформи децентралізації, - прогнозує керівниця проекту Ольга Гріднєва. На її думку, будуть не тільки створені нові, але й отримають поштовх до розвитку вже існуючі медіа в ОТГ у сільській місцевості, а голоси громад Центральної України (проблеми, виклики, історії успіху) стануть більш видимими на міжрегіональному та національному рівнях.

Більше про проект можна дізнатися на сайті



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!