Програми співпраці між Україною та ЄС презентували у Кропивницькому

01.11.17, 18:00
Іван Міклош та Юргіс Вілчінкас
Іван Міклош та Юргіс Вілчінкас

Три дні поспіль перебуває на Кіровоградщині з робочим візитом делегація Представництва Європейського Союзу в Україні. Делегація, яку очолює Юргіс Вілчінкас – керівник відділу преси та інформації Представництва, проводиь заходи у Кропивницькому та планує зустрічі у Знам’янці.

Сьогодні, 1-го листопада, в облдержадміністрації у форматі "круглого столу" відбулася зустріч представників делегації із заступником голови – керівником апарату ОДА Світланою Лобановою, керівниками окремих структурних підрозділів ОДА та органів місцевого самоврядування, а також з представниками громадських організацій, очільниками навчальних закладів та підприємцями. Основна мета зустрічі – презентація та обговорення програм Євросоюзу, що реалізовуються в Україні, зокрема бізнесових, освітніх, культурних та інформаційних проектів, пише офіційний сайт ОДА

Привітавши представників делегації, Світлана Лобанова підкреслила, що Кіровоградщина відкрита до діалогу та активно співпрацює з країнами Євросоюзу із економічних, соціальних та культурноосвітніх питань, а останнім часом – з питань децентралізації. Зокрема, налагоджено співробітництво та обмін досвідом області із регіоном-партнером Нижньосілезьким воєводством Республіки Польща. У освітніх питаннях Кіровоградщина співпрацює з Німеччиною – наші державні службовці стажуються та навчається в Берліні. Посадовець також зауважила, що з року в рік збільшується товарообіг нашого регіону з країнами Євросоюзу, останнім часом маємо позитивне сальдо.

Юргіс Вілчінкас у свою чергу відзначив, що Євросоюз сьогодні є найбільшим донором реформ в Україні, які спрямовані на розвиток держави – 200 мільйонів євро у формі грантів (на безповоротній основі) щорічно вкладається в реалізацію реформ. Представник делегації також наголосив, що платформою і дороговказом у питаннях співпраці на найближчі роки є Угода про асоціацію між Україною та ЄС та відзначив, що безвізовий режим, яким уже скористалися понад 300 тисяч українців, є дуже позитивним кроком для розвитку бізнес-контактів.

Усі конкретні проекти, в рамках яких представники Кіровоградщини можуть співпрацювати з представниками Євросоюзу, і які вже мають успіх в Україні, Юргіс Вілчінкас поділив на кілька груп. З-поміж проектів, орієнтованих на бізнес, було виділено "Горизонт 2020", "Cosme" та "EU4 Business" – спрямовані на реалізацію інноваційних розробок, пошук бізнес-партнерів у Європі, включають надання фінансової підтримки та надання консультацій. Серед культурних та освітніх проектів і платформ виокремлено "Креативна Європа" (підтримка фестивалів, конкурсів та інших культурних заходів), "Тwinning" (віртуальна платформа для співпраці шкіл), "Erasmus+" (підготовка фахівців, обміни студентів, стажування в Європі) та "Єврошколи" (тренінги для студентів і випускників шкіл з питань євроінтеграції). Представник делегації також зазначив, що є окрема програма, яка передбачає співробітництво з регіональними мас-медіа та представив інформаційні ресурси, на яких можна детально ознайомитися із представленими проектами.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!