Коуч-майданчик у маленькому селі

23.10.17, 14:00

Ми живемо в час, коли дуже швидко розвивається техніка, різноманітні винаходи роблять наше життя цікавим, легшим, більш насиченим. І, в той же час, ми маємо долати більше викликів, які цей процес супроводжують.

Як підготувати шкільну молодь до життя у цифровому світі? Як навчити дітей безпечно і швидко шукати цікаву і потрібну інформацію? Як сформувати теоретичну базу конкурентноспроможної особистості? Відповідь на ці та інші питання шукали учасники Європейського тижня коду у селі Новоєгорівка Новоукраїнського району, долучаючись таки чином до масштабної світової події, яка цього року відзначає свій п'ятий день народження.

- Ми вже мали певний досвід проведення тижня коду минулого року, тож цього разу ми трішки розширили нашу програму і тривала вона з 9 до 20 жовтня, - розповідає координаторка акції у Новоєгорівці, вчителька англійської мови Людмила Талашкевич.

Розробляючи програму Коуч-майданчика, який називався «Моя віртуальна подорож з Кодом/Code Week!», пані Людмила виходила із проблем, які є характерними для переважної більшості сільських шкіл, а це неналежне забезпечення спеціалістами, відсутній доступ до якісного інтернету, низький рівень знань батьків щодо викликів інтернету і вплив цих факторів на дитину.

- Заплановані заходи мали на меті навчити дітей та батьків основам безпечної поведінки в Інтернеті, мотивувати школярів до вивчення англійської мови, а також – розвинути творчість та ініціативу школярів, - згадує Людмила Валентинівна. За її словами, все це допомогло також зацікавити учнівську молодь сферою програмуванням та познайомити їх із популярними способами кодування.

Учні 5-9 класів змагалися за звання «Master Word». Найкращими стали шестикласниці Ліза Скрипник та Іванна Попович, які прочитали по 130 слів за 12 хвилин, а також дев’ятикласник Дмитро Мохунь, який прочитав 130 слів за 9 хвилин (мова в обох випадках – про англійський текст).

Працювали учні також з Excel таблицями. Пригадували, вигадували, створювали і кращий результат мала учениця 9 класу Сніжана Попадинець. Багато попрацювали діти і у програмі Scratch. Було чимало ідей та панував дух змагання, а найкращими стали п’ятикласники Назар Гудович, Даяна Батасова, Анатолій Попадинець та Станіслав Молдованов. Звісно, спробували діти свої сили і в он-лайн практикумі із основ програмування – вони опановували середню ланку такої програми як «Moana: Wayfinding with code» та «Code Monkey». Захоплюючим став і майстер клас зі створенням презентацій SWAY як альтернативи для звичних презентацій в Power Point та знайомство зі STEM освітою. Шляхом мозкового штурму школярі та вчителі створили пам’ятки для дітей і батьків «Хочу, щоб Інтернет був моїм другом!».

- Дуже шкода, що сільські школи обмежені в ресурсах і не можуть запропонувати своїм школярам курси з робототехніки - адже у нас багато талановитих дітей!, - жалкує пані Людмила. Натомість, діти багато малюють і у конкурсі малюнка на тему «Я і мій комп’ютер» переможцями стали Ліза Скрипник, Іванна Попович, Ліля Іщук, Юля Панченко та Віталій Зеркаль (учні 6-7 класів).

До речі, до заходів у Новоєгорівській школі долучилися також школярі із сусідньої Малопомічнянської школи. Там пройшла лінійка, присвячена Європейському Тижню Коду, а на годинах спілкування класні керівники обговорили із учнями актуальне питання: «Інтернет: друг чи ворог?». Також серед учнів 5-9 класів відбувся конкурс «Master Word», і найшвидшим оператором набору українського тексту стала семикласниця Марина Недобора (170 слів за 10 хв.), а найшвидшим операторам набору англійського тексту став її одноліток Антон Кифорець (130 слів за 10хв.).

- Такі тижні сприяють активізації знань школярів, спонукають їх до пошуку, допомагають повірити в свої сили, відкривають цікавий світ програмування. І вчать бачити своє майбутнє, цікаве і неповторне!, - переконана директорка Новоєгорівської школи Ірина Мельниченко.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!