Як захистити свої права та інтереси за кордоном?!

27.02.17, 12:00

Досить часто до Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звертаються громадяни, які планують виїжджати за кордон, з проханням роз’яснити, які вони мають права, куди потрібно звертатись за допомогою у проблемних ситуаціях, які документи дають право на виїзд з України.

Відповіді на ці питання надає головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Юлія Гула. Відповідно до статті 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», визначається перелік документів, які дають право на виїзд з України, в’їзд в Україну та посвідчують особу громадянина України під час перебування за її межами: • паспорт громадянина України для виїзду за кордон; • дипломатичний паспорт України; • службовий паспорт України; • посвідчення особи моряка; • посвідчення члена екіпажу; • посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в’їзд в Україну).

Громадяни України, що проживають за кордоном, перебувають нібито в подвійному підпорядкуванні: з одного боку, їхній правовий стан визначається відповідним іноземним законодавством, а з іншого – вони користуються правами і мають обов’язки на рівні з українськими громадянами, які проживають на території України, за винятком випадків, установлених міжнародними договорами й чинним законодавством України.

Органи державної влади України, українські дипломатичні представництва й консульські установи, посадові особи цих представництв та установ зобов’язані сприяти тому, щоб українським громадянам була надана можливість користуватися в повному обсязі всіма правами, встановленими Конституцією України, законами, загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права, міжнародними договорами України, законами й правилами держав проживання або перебування українських громадян, а також можливість захищати їхні права та законні інтереси.

Якщо з громадянином України трапився інцидент, йому необхідно терміново інформувати консульську установу України в державі перебування. У разі арешту громадянина України, він має право звернутися до органів поліції з вимогою повідомити про свій арешт консула України, який повинен вжити заходи, щоб стосовно громадян України, заарештованих, ув’язнених, затриманих за підозрою у вчиненні злочину чи підданих іншим заходам судового або адміністративного впливу були дотримані в повному обсязі положення законодавства держави перебування.

Нині запроваджений спрощений порядок повернення в Україну громадян, які стали жертвами злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, сексуальною та іншою експлуатацією. У разі втрати паспортів, консульські установи України в стислі терміни вирішують безпосередньо з відділами громадянства, паспортної та імміграційної служби МВС України питання підтвердження особи громадянина та подальшого документування його закордонною установою свідоцтвом на повернення в Україну. Є також домовленості з Міжнародною організацією з міграції про взаємодію в допомозі жертвам торгівлі людьми й сексуальної експлуатації та в поверненні українських громадян в Україну. У разі смерті громадянина України за кордоном, консульська установа України повідомляє про це рідних померлого та надає їм сприяння в оформленні всіх необхідних супровідних документів та виконанні необхідних формальностей, пов’язаних із транспортуванням труни з тілом чи урни з прахом в Україну. Установа також з’ясовує можливість відшкодування вартості ритуальних послуг родичам померлого громадянина України страховою компанією, що оформлювала страховий поліс, або особою, яка надавала запрошення до країни перебування.

Наявність відповідно оформленого страхового поліса значно полегшує вирішення згаданого комплексу питань. У разі відсутності в родичів померлого коштів для сплати вартості ритуальних послуг, потрібно виходити з необхідності пошуку іншого можливого джерела фінансування (шляхом звернення до обласної державної адміністрації, благодійних організацій, фондів тощо). Слід також зазначити, що родичі або близькі померлого мають надіслати до консульської установи України нотаріально засвідчену заяву найближчої за ступенем спорідненості особи, в якій має бути висловлене її волевиявлення щодо прийнятного способу та місця поховання небіжчика. Консульські установи України також уповноважені здійснювати реєстрацію актів громадянського стану, оформлювати паспорти для виїзду за кордон (громадянам, які подали до консульського відділу документи на оформлення постійного проживання за кордоном або перебувають за кордоном у зв’язку з навчанням, лікуванням чи працевлаштуванням за контрактом) та свідоцтва на повернення в Україну, легалізувати документи, оформлювати візи іноземцям для в’їзду в Україну.

Наголошуємо, що, відповідно до чинного законодавства України, консульські установи та посадові особи не можуть виконувати обов’язки адвокатів, юридичних консультантів, туристичних агентів, перекладачів. Ці установи не надають матеріальну допомогу, не видають гроші в борг, не сплачують готельні та інші рахунки. У разі порушення законів країни перебування громадянином України, консул не може звільнити його від відповідальності. Консул також не вповноважений надавати послуги щодо працевлаштування громадян України, отримання дозволу на проживання чи іноземного громадянства.

До Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53, тел. (095)87-662-33, (0522) 32-08-24. E-mail: kirovohrad1.kirovohrad@legalaid.gov.ua.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!