Переможці: Соціальний мультимедійний проект

15.12.16, 10:00

Днями у картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» відкрито соціальний мультимедійний проект «Переможці», який став черговим красномовним нагадуванням українській та світовій громадськості про трагічні події на сході нашої країни та породжені війною проблеми, які можна вирішити тільки спільними скоординованими зусиллями.

Цей проект це спільна справа Телевізійної служби новин (Каналу «1+1») та журналу «VIVA». Куратор проекту - Соломія Вітвіцька, автори проекту - Олександр Мордерер та Тетяна Рубльова. Вперше даний проект був презентований у лютому 2016 року в місті Києві, а потім побував в Дніпрі, Запоріжжі, Херсоні, Харкові, Івано-Франківську, Хмельницькому, Черкасах, інших містах України, столиці Європейського Союзу Брюсселі, канадському Торонто і ось, нарешті, завітав до Кропивницького.

Вітчизняна війна українського народу проти російського імперіалізму стала страшним випробуванням для молодої держави, розвіявши міф про державницьку та духовну спорідненість русичів та ординців. Одночасно ця війна явила світу нечувані з часів Другої світової зразки військової звитяги, мужності, героїзму та самопожертви захисників нашої держави – справжніх героїв України, що стали прикладом для наслідування та сповнили наші серця гордістю за свою армію.

Фотовиставка «Переможці» присвячена людям, які пройшовши через пекло війни та отримавши важкі бойові поранення, змушені жити сьогодні з протезами, що стало для них черговим і дуже важким випробуванням, можливо навіть більше психологічним, ніж фізичним. Тому завдання даного проекту полягає не тільки у вшануванні тих, кому ми завдячуємо мирним небом над головою, а й у віддзеркаленні проблеми психологічної та соціальної адаптації бійців так званої АТО, а фактично - війни за свою незалежність, та формування у громадян нашої країни та представників влади розуміння священного обов’язку підставити плече цим сильним духом людям, допомігши їм адаптуватися в умовах нових життєвих реалій.

Серед вісімнадцяти презентованих на виставці героїв є і наші земляки - Олександр Чалапчій та Вадим Довгорук (Вадим, доречи, був присутній на відкритті виставки та особисто підписував всім бажаючим свою світлину у журналі «VIVA»). Їхні вражаючі історії змушують замислитись над питанням – а чи є взагалі межа людським можливостям? А ще вони, як і наглядні приклади інших героїв, сподіваємось, допоможуть відродити віру в правильність обраного українським народом шляху та надію на гідне життя в незалежній Україні в серцях тих, хто зневірився.

Ідея відкриття проекту «Переможці» в музеї належить волонтеру Громадської ініціативи «Армія SOS Кропивницького» Оксані Червоній, велику організаційну роботу взяв на себе народний депутат України Костянтин Яриніч зі своїми помічниками, модератором та куратором заходу виступила ведуча ТСН «1+1» Соломія Вітвіцька.

Відкриття фотовиставки викликало небувалий ажіотаж з боку засобів масової інформації та неабиякий інтерес з боку громадськості міста, а також представників законодавчої та виконавчої влади міста та області. Презентація розпочалася відеоартом/бекстейжем – «Переможці» (автор – Віталій Панасюк, 1+1). З вітальними словами до всіх присутніх звернулися заступник керівника Центру надання допомоги учасникам бойових дій ОДА Сергій Шангін, народні депутати Верховної Ради України Костянтин Яриніч та Дмитро Лінько, секретар міської ради Кропивницького Андрій Табалов.

Від депутатського корпусу міськради підтримку учасників проекту висловив Олександр Цертій. Учасникам проекту, а одним з них був наш земляк Вадим Довгорук, були вручені подарунки, сертифікати. Сертифікат на спортивне протезування руки отримав Олег Лук’янченко – боєць АТО, який втратив руку на війні (передав С.Шангін). Особливо приємним та несподіваним подарунком для одного з учасників проекту Віктора Кардаша став сертифікат на навчання в Канаді на лікаря – протезиста (передав К. Яриніч). Зворушливі слова підтримки всім учасникам проекту передали канадський лікар-волонтер Чед Нілсон та керівник Центру медико-психологічної реабілітації КОМПАС, який діє при обласного госпіталі для ветеранів війни Анна Колєва.

Під час презентації проекту звучали пісні у виконанні Сергія Танчинця – лідера гурту «Без обмежень», який не в перший раз приймає участь у благодійних акціях на підтримку бійців АТО. Користуючись нагоду висловлюємо вдячність за надане музичне обладнання - студії звукозапису "Rock Star" (Денис Федоренко). Сотні людей, які завітали у цей вечір до музею із захопленням слухали виступи наших героїв, а наприкінці всі разом заспівали Гімн України. Після офіційної частини презентації проекту ще довго тривало спілкування, відбувалися фото сесії з учасниками проекту, та бралися автографи у героїв - переможців.

Переглянути виставку в обласному художньому музеї можливо до 26 грудня 2016 року.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!