​Проект HealthLink дає можливість дізнатися про ВІЛ-статус

28.12.18, 12:00

Альона Заіченко – соціальна працівниця проекту HealthLink «Прискорення зусиль України з метою подолання епідемії ВІЛ» у Добровеличківському районі. За фахом – медична сестра з майже тридцятирічним стажем. Вважає допомогу людям своїм покликанням, особливо, каже, відчула це, долучившись до команди, яка допомагає ВІЛ-позитивним людям повірити у себе.

Альона Заіченко
Альона Заіченко
- За спеціальністю я медична сестра. Працювала на декретному місці, опісля - стала у центр зайнятості. Почула про проект, який тоді стартував на Кіровоградщині. І вирішила приєднатися, адже знала, що цей проект має на меті виявити ВІЛ-позитивних осіб та допомогти їм розпочати АРВ-лікування. Я пройшла навчальні курси. Зрозуміла, що ця тема мені близька. Мене взяли до команди Кіровоградського обласного відділення «Всеукраїнської мережі ЛЖВ», де кожен з нас спрямовує свої зусилля на протидію епідемії ВІЛ, - ділиться Альона Заіченко.

Свою роботу в цьому напрямку Альона розпочала з травня 2018 року. Відтоді по вересень у неї під соціальним супроводом перебувало близько 12 осіб.

- Я хвилювалася за людей, особливо, щоб вони не зіткнулися із дискримінацією. Я з ними, як з дітьми – десь від чогось огороджую, десь вступаю дорогу. Але спілкуюся так, щоб вони водночас розуміли, що такі ж самі, як і всі, що вони нічим не відрізняються. Перша консультація – вона непроста, в першу чергу, для клієнта. Для нього дізнатися про діагноз – це шок. Тому ми даємо певний час. Коли людина переосмислила інформацію, вона мені телефонує, ми домовляємося про зустріч. У мене є такі клієнти, які ще від початку у проекті, досі мені телефонують. Це приємно, що люди прислухаються до порад, - каже Альона Заіченко.

Серед клієнтів соціального працівника, є люди, які більше 10 років жили з ВІЛ, але не знали про це. І лише цього року, завдяки тестуванню, дізналися про свій ВІЛ-статус та розпочали приймати АРВ-терапію.

- Серед моїх клієнтів є жінка 1956 року народження. Вона стежить за своїм здоров’ям, дуже відповідальна, матеріально забезпечена. Вона 10 років зверталася за допомогоюдо лікарів. Їй ставили море діагнозів, що тільки не лікували. І щойно запрацював наш проект HealthLink її протестували. У неї виявили ВІЛ. Ця жінка вдячна нашому проекту, адже вона дуже втомилася за цей період. У неї був такий моральний стан, що вона хотіла із собою щось зробити. Її зупиняло те, що в неї є мати і донька. І тепер, знаючи про свій ВІЛ-статус, жінка приймає АРВ-терапію, почувається краще, живе повноцінним життям, - ділиться історією клієнтки Альона Заіченко.

Пройти безкоштовне і анонімне тестування пацієнти змогли завдяки тестам, якими забезпечили Добровеличківську лікарню Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» в рамках HealthLink.

- Взагалі населення в Добровеличківському районі до 25 тисяч. За 2017 рік було протестовано 1700 осіб. Із 1700 осіб було виявлено 14 позитивних. Із травня у нас 23 особи виявлено і доведено до АРТ-терапії. Виявлено було до 30 осіб, але вже на пізніх стадіях і люди не дожили…, - розповідає Альона, наголошуючи на тому, що кожен повинен знати свій ВІЛ-статус.

У листопаді 2018 року було протестовано 32 особи, у грудні – 20 осіб. Серед них виявлено ВІЛ-позитивних осіб, які раніше не знали про свій статус, які потребували соціального та психологічного супроводу, що передбачає проект HealthLink.

- У листопаді я почала здійснювати соціальний супровід трьох осіб, у грудні - двох. Серед моїх клієнтів є сімейна пара, яким за 50 років. Вони заможні люди, успішні. У них був шок, коли вони дізналися про свій діагноз. Зараз я надаю їм соціальний супровід, розповідаю про важливість АРВ-лікування, яке вони вже почали приймати. Дуже важливо, що клієнти, які перебувають у депресії, можуть отримати і консультації психолога. Лише у такому тандемі ми можемо допомогти клієнтам прийняти свій ВІЛ-позитивний статус і жити повноцінним життям, - каже Альона Заіченко.

Матеріал підготувала Семененко Вікторія, PR-менеджерка КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!