Разом зруйнуємо тишу!

03.03.16, 16:00

Щорічно третього березня у світі відзначається Міжнародний день охорони здоров'я вуха і слуху. У цей день медичні та волонтерські організації в різних країнах проводять заходи, спрямовані на те, щоб підвищувати обізнаність населення про можливі проблеми, пов'язані зі слухом.

На сьогодні втрата слуху вважається найпоширенішою сенсорної формою інвалідності у світі. За даними ВООЗ, від глухоти та порушень слуху страждають більше 275 мільйонів чоловік. На Кіровоградщині глухих людей понад 1200 осіб, і це лише члени «Українського товариства глухих» (УТОГ), яких в Україні близько 68 000 осіб.Також планується залучити до проекту учнів загальноосвітніх спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів – їх таких в Україні функціонує 58 (це школи-інтернати, школи-дитячі садки та навчально-реабілітаційні центри для дітей з порушеннями слуху).

Саме тому сьогодні, третього березня сайт «Тусовка» повідомляє про проект, спрямований на переклад жестовою мовою популярних освітніх телепрограм та соціальної реклами із подальшим розповсюдженням серед глухих людей через мережу УТОГ та соціальні мережі. Проект, що називається "Разом зруйнуємо тишу!", написала Олена Коряк, начальник відділу маркетингу Кіровоградського учбово-виробничого підприємства УТОГ. Написала – і отримала фінансування від програми «Активні громадяни» Британської Ради в Україні.

Справа в тім, що у Кіровоградській області із сурдоперекладом транслюють тільки новини. На загальнонаціональних каналах теж подекуди є лише новини із сурдоперекладом, або одна-дві години на добу – програми про здоров’я (максимум). Фільмів із сурдоперекладом фактично немає – це або російські серіали, або релігійні програми. Тому програми, що будуть «озвучені» за допомогою сурдо-перекладу у рамках проекту «Разом зруйнуємо тишу!», зможуть подивитися он-лайн і зрозуміти тисячі людей. На початку планується опитати дві сотні самих глухих людей про те, які матеріали (програми, фільми) їм хотілося б побачити у викладі мовою жестів. Це дозволить діяти за принципом «рівний-рівному». Також через групу проекту у Facebook до опитування будуть залучені сотні людей зі всієї країни.

На жаль, в Україні відсутня практика транслювання освітніх телепередач з сурдоперекладом з подальшим розміщенням їх в інтернет-мережі. Вирішити її повністю у рамках проекту не вдасться, але Олена Коряк планує бодай зрушити ситуацію з місця і запропонувати слабочуючим людям якісні програми на різну тематику про світ, природу, космос, ситуацію на міжнародній арені, здоров’я. Зокрема, з каналу Британської ради на YouTube

В результаті глухі люди зможуть переглянути спеціально підготовлені телепередачі та фільми. На місцевому рівні вони будуть залучені у процес оцінки і анкетування потреб, а значить зможуть впливати на ситуацію і змінювати її на краще. На рівні України програми будуть розповсюджені по всім філіям і представництвам «Українського товариства глухих», а отже тисячі людей побачать це відео і розширять свої горизонти світу.

Більше знає про проект Олена Коряк - телефон: 050-424-20-50

Довідка: “Активні громадяни” – програма Британської Ради для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку. Проект реалізується у більше ніж у 40 країнах світу, у тому числі - в Україні та на Кіровоградщині. Мета проекту - сприяти соціальним змінам і забезпечувати сталий розвиток через створення і розбудову мережі лідерів. Група програми «Активні громадяни» у мережі Facebook



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!