Здорове харчування – цікаве спілкування!

14.01.16, 10:00

Школярі у місті Новоукраїнка стануть справжніми шеф-кухарями та тренерами у приготуванні страв, готовими поділитися своїми знаннями із однолітками. Діти навчаться основам здорового харчування і дізнаються про крос-культурні аспекти їжі. Це стане можливим завдяки підтримці даного проекту програмою «Активні громадяни», що фінансується Британською Радою в Україні.

Діти люблять практичні предмети, але українські школи більше зорієнтовані на академічні заняття. Тим часом кулінарія – не просто чудовий предмет для вивчення міжкультурних відмінностей та міжпредметних зв’язків (математики, біології, тощо). Практична сторона приготування їжі розвиває у діток кінестетичні здібності – школярі можуть у буквальному сенсі шкірою рук, нюхом, на смак відчути всі етапи приготування страви.

- Кулінарія традиційно вважається предметом для дівчаток. Таким чином, у середній школі під час "уроків праці" дітей ділять на дві групи: дівчатка вивчають кулінарію, а хлопчики – водіння авто. Це посилює гендерну напругу і призводить до нетерпимості. Тому у рамках нашого проекту ми ще й зведемо до нуля такі безглузді сексистські підходи, - розповідає керівник проекту Людмила Талашкевич.

Інший сильний аргумент для кулінарії як об'єкту соціального проекту – це те, що діти у процесі навчання будуть орієнтовані на здорове харчування, на увагу до наукових ефектів впливу їжі.

- Ми будемо вивчати інформацію про різні інгредієнти та про те, як вони поєднуються між собою. Зрештою, це призведе до глибшого розуміння дітьми важливості здорового харчування, а також наслідків нерозумного споживання шкідливих продуктів. Ми будемо говорити про продовольчі проблеми у світі, про важливість поєднання здорового харчування і спорту, про те, як бути екологічно свідомим громадянином Землі, - обіцяє керівник проекту.

Як викладач Новоукраїнської районної школи №8 і керівник громадської організації «Екологічні детективи», пані Людмила Талашкевич планує залучити школярів до вивчення основ здорового харчування та крос-культурних аспектів їжі. Планується, що діти спробують себе у ролі шеф-кухарів та стануть тренерами у приготуванні страв, готовими поділитися своїми знаннями із однолітками. Навчання відбуватиметься на базі Новоукраїнської школи №8, але партнерами проекту будуть і місцеві кафе та ресторани.

Звісно, протягом проекту діти будуть ділитися досвідом із батьками. Таким чином, навіть у часи, коли наше життя наповнене роботою і ми менше спілкуємося у родинному колі, у Новоукраїнці навпаки буде збільшуватися кількість дорослих і дітей, котрі готують разом і збираються на кухні за великим сімейним столом, укріплюючи родинні традиції спілкування. Навіть якщо діти будуть просто допомагати батькам із приготуванням їжі, це додасть їм почуття єдності та самоповаги, збереже близькі та довірливі стосунки із рідними, а отже зменшить стрес і напругу, в якій перебувають родини.


Планується провести майстер-класи «Основи здорового харчування», «Розуміння глобальної продовольчої системи», «Основи безпечної поведінки на кухні», а також заняття «Готуємо із мамою і татом». Ініціатори проекту планують створити посібник «Кулінарні майстер-класи», в якому зібрати отриманий досвід та кращі практики, щоб поділитися із іншими школами. У тому числі посібник отримають вчителі-учасники навчального семінару.

Більше про проект «Здорове харчування – цікаве спілкування!» можна дізнатися, звернувшись до Людмили Талашкевич за телефоном: 068-460-40-74, а також на сторінці у Facebook



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!