Футбол: «Зірка» повертається на вершину!

04.10.15, 12:00

До звітного протистояння в Кіровограді «Зірка» та «Геліос» підійшли дещо в різних кондиціях та настрої. Посеред минулого тижня, в першій грі 1/8 фіналу кубку України, кіровоградці на власному полі, в дербі Кіровоградщини, зіграли внічию з «Олександрією» – 1:1. А вже через декілька днів після кубкових баталій, підопічні Сергія Лавриненка провели важкий поєдинок чемпіонату в Полтаві, де, переважаючи суперників, все ж таки мінімально поступилися місцевій однойменній команді – 0:1.

Натомість «Геліос» програв у Кубку України луганській «Зорі» – 0:2. А от минулий, 10-й тур чемпіонату першої ліги «червоно-чорні» пропускали. Адже їхні суперники з тернопільської «Ниви», через фінансові труднощі, не виїхали на матч до Харкова. Втім, як відзначали перед поєдинком гравці та тренери «Зірки», наша команда мало достатньо часу на відновлення, а тому була сповнена бажання й наснаги перемогти харків’ян і тим самим реабілітуватися за попередню прикру поразку в Полтаві. І, як показала гра, слова кіровоградців не розійшлися з ділом.

Свідченням тому є результат зустрічі претендентів на лідерство в чемпіонаті. Сергій Лавриненко, у порівнянні з матчем у Полтаві, знову суттєво оновив стартовий склад. До основи повернулися Допілка, Кучеренко, Щедрий та Локтіонов. Відновився після ушкодження Григорій Баранець. Натомість, у запасі залишилися Каваців, Фатєєв, Акименко, Загальський і Мостовий. Вже з перших хвилин зустрічі господарі намагалися, як завжди, діяти першим номером. Однак гості також не збиралися відсиджуватися в обороні. Тому на початку матчу команди багато боролися, намагаючись взяти під контроль центр поля.

Зазначимо, що харків’яни застосовували високий пресинг, не дозволяючи суперникам швидко переходити від оборони до атаки. І все ж, ближче до середини першого тайму кіровоградці заволоділи територіальною ініціативою та стали створювати моменти біля воріт Артура Денчука. На 27-й хвилині підопічним Сергія Лавриненка вдалося провести швидку контратаку. Підхопивши м’яч біля свого штрафного майданчика, Григорій Баранець пройшов декількох суперників і точним пасом вивів Олексія Чичикова віч-на-віч із голкіпером «Геліоса». Однак наш нападник, пробиваючи майже з кута воротарської площі, пустив м’яч поруч із дальньою стійкою воріт. Від гола «Зірку» відділили всього декілька сантиметрів. Через 7 хвилин у господарів поля пройшла масована атака. Локтіонов виграв боротьбу в середині поля та зробив передачу на лівий фланг. Із тієї зони м’яч був переведений на Чичикова, який зробив скидку на Григорія Баранця. Той пробив на виконання, але у лічених сантиметрах над поперечиною. А під завісу першої половини цікавого та динамічного протистояння гості ледь не вийшли вперед.

Мало не спрацював один із головних козирів наших суперників – стандартні положення. Артем Щедрий порушив правила поблизу власного штрафного майданчика. Гості небезпечно навісили до карної зони, де Сергій Панасенко пробивав головою, перекидаючи Євгена Паста. На щастя для кіровоградських уболівальників, гравець «Геліоса» перебив трохи вище поперечини. На відпочинок команди пішли за нічийного рахунку – 0:0. Слід визнати, що гості в цілому впоралися зі своїм завданням, не дозволивши господарям створити багато моментів, а головне – забити. На жаль, у другому таймі не зміг продовжити гру через ушкодження Григорій Баранець, замість якого вийшов Олександр Акименко.

Необхідно відзначити, що наш форвард гідно замінив свого партнера по команді, й діючи із глибини поля, не тільки суттєво посилив гру в нападі, а ще й забив ефектний 4-й гол. Але це вже було наприкінці матчу. А справжнім героєм на початку другого тайму став Борис Баранець Після перерви кіровоградці заграли ще активніше й уже на 47-й хвилині поєдинку вийшли вперед. Уже згаданий Борис Баранець розіграв кутовий із Артемом Щедрим, змістився на ударну позицію та влучно пробив метрів із 16-ти в дальній кут воріт. Закритий своїми захисниками та нашими гравцями, голкіпер харків’ян виручити свою команду не зміг – 1:0. Через вісім хвилин гості мали чудову нагоду забити гол у відповідь. Проте, після пострілу гравця збірної Молдови Віталія Бордіяна, надійно зіграв Євген Паст, витягнувши м’яч із нижнього кута воріт. А на 61-й хвилині поєдинку Артем Щедрий пронісся із власної половини поля до штрафного майданчика гостей, які змогли зупинити нашого гравця лише ціною фолу.

Перспективний штрафний із кута карного майданчика неймовірним ударом у ближній кут реалізував Борис Баранець, який перехитрив Артура Денчука. Цей зрячий влучний постріл викликав неймовірні овації на трибунах – 2:0. Проте й на цьому підопічні Сергія Лавриненка не зупинилися й уже на 70-й хвилині гри втретє вразили ворота суперників. Андрій Бацула знайшов пасом Романа Локтіонова, який проштовхнув м’яч повз захисників, вивівши сам на сам із голкіпером суперників Чичикова. Для Олексія не стало проблемою оцінити ситуацію та холоднокровно пробити в дальній кут воріт «Геліоса» – 3:0.

Це вже був справжній нокаут, від якого підопічним Сергія Сизихіна відійти вже не стало снаги. Кіровоградці ж, окрилені успіхом, продовжували йти вперед і створювали небезпечні моменти один за другим. Прекрасну нагоду оформити дубль після класної комбінації мав Чичиков, але зрячому удару Олексія у дальню «дев’ятку» зовсім трохи забракло влучності. Але те, що не вдалося Чичикову, на 90-й хвилині зробив Акименко. Андрій Мостовий, який замінив активного Щедрого, пройшов лівим флангом та відпасував на Акименка. Олександр увійшов до штрафного майданчика, і перебуваючи в оточенні декількох захисників, розсудливо виконав точнісінький удар у дальній нижній кут воріт, поставивши ефектний та яскравий знак оклику в цьому матчі – 4:0!!! Отже, «Зірка» повертає собі перше місце в чемпіонаті!

Відстоювати ж завойовані позиції доведеться 10 жовтня у Тернополі в поєдинку з аутсайдером першої ліги – «Нивою». На традиційній післяматчевій прес-конференції головний тренер харківського «Геліосу» Сергій Сизихін привітав «Зірку» з перемогою, критично оцінив дії своїх підопічних, що припустилися помилок, поскаржився на відсутність травмованих, які б, на думку тренера, покращили гру, оскільки не всі дублери виконали поставлені перед ними завдання, дехто не виправдав довіру. Загалом же, за словами керманича гостей, його команда діяла компактно, намагалася змінити хід поєдинку, але захисники не завжди встигали за швидкими гравцями «Зірки». Щодо пропущених голів, то вирішальні перші два влучних удари суперники зробили після стандартів, використавши огріхи оборонців та голкіпера. А потім потрібно було вже розкриватися, чим і скористалися досвідчені кіровоградці.

Завдання на сезон у «Геліоса» є доволі амбітними – бути в трійці лідерів. Виконуючий обов’язки головного тренера «Зірки» Сергій Лавриненко подякував справжнім уболівальникам за підтримку. А тим, хто не завжди об’єктивно критикує команду, Серій Дмитрович також подякував, адже вони спонукають гравців та тренерів працювати ще наполегливіше для того, щоб недоброзичливцям було непереливки. Щодо гри, то це була битва за 6 очок із серйозним суперником, який у попередніх турах жодного разу не поступився, пропустивши всього 4 м’ячі. Тож протистояння було по-справжньому бойовим на кожній ділянці поля. Сергій Лавриненко зазначив, що у другому таймі його підопічні повністю виконали поставлені завдання. Заміна ж Григорія Баранця була вимушеною. Але Олександр Акименко прекрасно увійшов у гру: брав гору в більшості єдиноборств, створював небезпечні моменти та, зрештою, забив гол.

Повністю задоволений тренерський штаб вправними діями новачка команди Євгена Паста, який не лише грамотно керує захисниками, але й вдало розпочинає атаки. Порадувало те, що футболістам «Зірки» вдалося повернути тимчасово втрачені у Полтаві позиції, реабілітуватися перед уболівальниками та довести усім своїм настроєм, ставленням до гри й подвійною самовіддачею правильність обраного курсу.

«Зірка» (Кіровоград) – «Геліос» (Харків) – 4:0 (0:0). 3 жовтня 2015 року (субота).
Початок матчу о 16:00. Кіровоград. Стадіон «Зірка». 2873 глядача. + 21 С. Чемпіонат України. Перша ліга. 11-й тур.

Арбітр: Яблонський Андрій (Тернопіль). Асистенти арбітра: Клименко Тарас (Київ), Наскалов Сергій (Мукачеве). 4-й арбітр: Калита Роман (Кіровоград). Спостерігач арбітражу: Абросимов Євген (Одеса).

«Зірка»: 44. Паст Євген, 8. Лупашко Владислав, 9. Щедрий Артем (7. Мостовий Андрій, 76), 10. Допілка Олег (к/к), 11. Бацула Андрій, 16. Баранець Борис (85. Керножицький Сергій, 90+3), 18. Кучеренко Олександр, 22. Баранець Григорій (50. Акименко Олександр, 46), 55. Ковальов Максим, 77. Чичиков Олексій, 99. Локтіонов Роман. Запасні гравці: 33. Поштаренко Павло, 2. Каваців Ярема, 20. Фатєєв Дмитро, 21. Загальський Ігор. В.о. головного тренера: Лавриненко Сергій.

«Геліос»: 1. Денчук Артур, 14. Бордіян Віталій, 5. Лобойко Сергій (к/к), 3. Чередніченко Ігор, 21. Гершман Владислав, 99. Задоя Євген (69. Крапивний Дмитро, 78), 20. Луценко Ігор, 8. Субочев Віталій, 10. Панасенко Сергій (7. Агапов Микола, 58), 22. Іванко Віталій (90. Кіча Антон, 71), 17. Кравченко Сергій. Запасні гравці: 31. Зарубін Руслан, 13. Комарницький Віталій, 11. Галенко Ярослав, 9. Челідзе Георгій. Головний тренер: Сизихін Сергій. Голи: 1:0, Борис Баранець (47); 2:0, Борис Баранець (61); 3:0, Чичиков Олексій (70); 50. Акименко Олександр (90). Попередження: Лобойко Сергій (68).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!