Світлої пам’яті Петра Павловича Оссовського

06.08.15, 16:00

Першого серпня 2015 року завершилося земне життя художника – земляка, народного художника СРСР, лауреата Державної премії СРСР, Міжнародної премії ім. М. Шолохова, дійсного члена Російської Академії мистецтв, заслуженого художника України, одного з найвидатніших художників другої половини ХХ – початку ХХІ ст. Петра Оссовського.

Петро Павлович Оссовський увійшов в історію мистецтва як один із основоположників «суворого стилю», був відзначений численними міжнародними, державними, церковними, громадськими та іншими нагородами. Петро Павлович Оссовський народився 18 травня 1925 року в с. Мала Виска на Кіровоградщині. І хоча митець прожив на Кіровоградщині лише перші шість років свого життя, він завжди стверджував: «Моя Батьківщина - Україна», його зв'язок з малою батьківщиною ніколи не переривався. Своєю громадською, міжнародною та культурною діяльністю, утвердженням ідеалів миру Петро Оссовський вніс значний вклад у визнання нашого краю в світі.

Колекція творів художника на Кіровоградщині почала формуватися ще з 80-х років минулого століття. Спочатку Дирекцією художніх виставок СРСР у нього було закуплено дві живописні картини та передані до Кіровограда. В тих же 80-х роках Петро Павлович подарував картинній галереї міста 14 живописних та 10 графічних робіт. У 2002 році Петро Оссовський передав в дарунок Кіровоградському обласному художньому музею десять своїх робіт (7 живописних та 3 графічних).

18 травня 2007 року, в Міжнародний день музеїв та день народження художника відбулося відкриття картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». Для експозиції картинної галереї П. Оссовський подарував 53 свої роботи. Саме Петро Павлович створив експозицію галереї, дизайн приміщення та освітлення. До відкриття галереї художником було створено каталог. В експозиції галереї представлені серії робіт «Чехія та Словаччина», «Болгарія», «Україна», «Польща», «Куба», «Мексика», «Сказання про Байкал», «Слов’янські портрети», «Мати і Батько» та «Автопортрет». Картинна галерея на сьогодні стала одним із важливих культурних центрів, що веде активну роботу по пропаганді образотворчого мистецтва, насичену культурно-просвітницьку діяльність, несе людям розуміння глибокого мистецтва, безцінним даром якого збагатилася культурно-мистецька скарбниця нашого краю. Загалом безцінною складовою фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею стало близько 100 живописних та графічних творів і понад 300 одиниць документально – архівних матеріалів П. Оссовського.

Кіровоградщина є батьківщиною першого професійного українського реалістичного театру, фундатором якого став М.Л. Кропивницький. Одним з учнів та соратників М. Кропивницького був Дмитро Гайдамака-Вертепов (1867-1936). Петро Павлович – онук Дмитра Гайдамаки, акторами були його бабуся Юлія Шостаківська та мати. У 2008 році Петро Оссовський видав книгу свого діда «Дневник Терского казака». Примірники видання Оссовський передав в музейні та бібліотечні заклади. Видання щоденника Дмитра Гайдамаки – не єдиний вклад Петра Оссовського у справу популяризації українського театру. Ним був написаний портрет Марії Заньковецької (саме на прохання працівників музею), який нині знаходиться у відділі Державного музею театрального, музичного та кіномистецтва України – в меморіальному будинку-музеї М. Заньковецької у Києві. Також П. Оссовський передав фотографії своїх діда та бабусі – видатних діячів української сцени до відділу Кіровоградського обласного краєзнавчого музею – меморіального музею М.Л. Кропивницького.

В цьому музеї зберігаються портрети М. Кропивницького, Д. Гайдамаки, Ю. Шостаківської, написані Петром Оссовським. Серед митців сучасності Петро Павлович вирізнявся ще й неперевершеним даром майстра художнього слова. В його творчому доробку і опис свого життя (цикл «Записные книжки художника»), яскраві авторські тексти до всіх альбомів та каталогів («Моя художественная жизнь», «Пушкин и земля Псковская», «Псковские мотивы», «Мир и Отчизна», «Пространство времени», «Вспоминая былое…» та ін.). У 2008 році Петром Павловичем був створений автопортрет для Національної портретної галереї «Українці у світі», що представляє визначних особистостей, які прославляють Україну далеко за її межами. У 2010 році в музеї пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Картинна галерея Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» - як вагомий туристичний об’єкт України. Творчий доробок Петра Оссовського», присвячена 85-річчю з дня народження художника. В роботі конференції особисто взяв участь Петро Павлович. У 2013 році Петром Оссовським був переданий до зібрання Національного художнього музею України триптих «Степова Еллада», створений у 2008 році та присвячений малій батьківщині. Цей твір був представлений на виставках Петра Павловича, що проходили у 2009-2012 роках, зокрема, і на персональній виставці в Російській академії мистецтв до 85-річчя з дня народження художника та 70-річчя його творчої діяльності.

У травні 2015 року свій 90-річний ювілей Петро Павлович відзначив великою виставкою в залах Російської Академії мистецтв. Картинна галерея «Світ і Вітчизна» на малій батьківщині художника теж не залишилась осторонь цієї визначної події та відкрила експозицію, в якій представлені кращі твори митця, що представляють усе різноманіття та багатогранність таланту Петра Оссовського. Протягом останніх років картинна галерея Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» знайомила своїх відвідувачів із творчим надбанням Петра Павловича останніх років. В рамках цієї роботи у галереї «Світ і Вітчизна» були відкриті виставки репродукцій творів «Розписи Ізборської палати», «Вікові образи Петра Оссовського», «Італія Петра Оссовського», «Живописна містерія Петра Оссовського».

Твори митця зберігаються в Національному художньому музеї України, Київському національному музеї російського мистецтва, Донецькому обласному художньому музеї, Одеському обласному художньому музеї, Харківському художньому музеї, Кіровоградському обласному художньому музеї, Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, Національному художньому музеї Республіки Білорусь, Державній Третьяковській галереї, Державному Російському музеї та в інших музеях, галереях, приватних зібраннях України, Росії, а також в чисельних закордонних колекціях.

Для Кіровоградського обласного художнього музею митець був справжнім і щирим другом, членом нашої великої музейної родини та завжди бажаним гостем, вражаючи колектив музею не тільки оригінальністю своїх робіт, а й, в першу чергу – душевними якостями: силою духу, батьківською підтримкою і теплом, позитивною енергетикою, великою працелюбністю і мудрістю. Починаючи з 2003 року тісна співпраця Петра Павловича з музеєм подарувала кіровоградцям та гостям міста багато цікавих заходів, теплих зустрічей, а картинна галерея Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» стала зразком сучасного музею високого рівня.

4 серпня 2015 року відбулася церемонія прощання та відспівування у Нікольському соборі Ізборська Псковської області. Поховали митця в Ізборську недалеко від Труворового городища біля Городнищенського озера. Світла пам'ять про Петра Павловича Оссовського, художника зі світовим ім’ям назавжди залишиться в серцях шанувальників образотворчого мистецтва, а творчий шлях художника та його жертовна праця стануть прикладом для наслідування для майбутніх поколінь.

З глибоким сумом колектив Кіровоградського обласного художнього музею висловлює щирі співчуття рідним та близьким Петра Павловича Оссовського.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!