Історія релігій в Україні: Музейна призма

17.06.15, 14:00

Минулого тижня у відділі Кіровоградського обласного художнього музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» відбулася презентація-звіт про участь Олени Степанок у ХХУ Міжнародній науковій конференції «Історія релігій в Україні». Пані Олена є завідуючою відділом науково просвітницької роботи обласного художнього музею і побувала на конференції у Львівському музеї історії релігії.

У перший день роботи конференції для всіх учасників заходу відбулася екскурсія у скарбницю з неповторними шедеврами архітектури та скульптури – Державний історико-культурний музей-заповідник під відкритим небом «Лича́ківський цви́нтар» – меморіальне кладовище міста Львова. Вже з 26 травня робота продовжилася за зазначеною програмою конференції «Історія релігій в Україні». Теми доповідей, повідомлень, презентацій охоплювали широке коло питань з історії розвитку християнства від найдавніших часів до сьогодення, політичного, правового й культурного становища православ’я, римо- та греко-католицизму, протестантизму, східних релігій, а також проблеми сучасного релігійного розвитку в Українській державі.
Відбулися круглі столи, зокрема, під назвою «Церква - революція – війна - віра», на якому розглядались теми «Майдан-2014» та «Воєнні дії на Півдні України 2015р.: Збройний захист Батьківщини чи «Непротивлення злу?». Але найцікавішим став круглий стіл, присвячений 150-річчю з дня народження митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. 27 травня робота конференції продовжилася у секційних засіданнях: працювали чотири секції, на яких розглядалися різноманітні аспекти релігійного життя в Україні. У ході роботи цієї секції відбулася презентація доповіді О.Степанок «Іконографія фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею, обговорювалися актуальні питання музейництва, сакрального мистецтва, проблеми збереження духовного й культурного надбання.
Закінчилася робота конференції виїзним засіданням в Добромильський монастир св.Онуфрія, де розпочинав своє чернече життя митрополит Андрей Шептицький. Заключним акордом виїзного засідання було обговорення найбільш актуальних питань сьогодення та своєрідне посвячення – діалог «первачків» із «старожилами», тобто тим учасникам, які вперше приймали участь у конференції; необхідно було розповісти про себе, про заклад, про напрямок дослідження – висвітлення певної теми, відповісти на питання.
Приємно зазначити, що під час роботи конференції у всіх дискусіях, виступах, обговореннях панував дух толерантності та поваги до різноманітних думок і висловлювань, незважаючи на конфесійну приналежність того чи іншого учасника. Участь у заході дійсно сприяла розширенню кола науковців, які досліджують українське та західноєвропейське сакральне мистецтво та архітектуру.


Олена Степанок – зав. відділом науково – просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!