Їдете на Хутір Надія?! Завітайте у музей

31.03.15, 12:00

Минулого тижня у заповіднику-музеї І.К.Тобілевича (Карпенка-Карого) Хутір Надія, філії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, відкрилась виставка до міжнародного Дня театру. Співробітники філії присвятили її до 160-річчя від дня народження Г.Затиркевич-Карпинської і назвали «Велика актриса, людина великої душі».

У фотографіях, документах, спогадах представлено життя і творчість актриси яскравого унікального таланту, яка створила традицію виконання багатьох ролей українського класичного репертуару. За час своєї майже сорокарічної праці в театрі Г.Затиркевич-Карпинська зіграла близько 130 ролей, багато з них - образи задирикуватих, веселих, балакучих та енергійних жінок. Недарма, мабуть, її учитель в акторському мистецтві М.Кропивницький називав Ганну Петрівну «радісною актрисою» і жартома казав, що вона, як «барабан в оркестрі».

Актриса створювала не маску, а живий образ, обумовлений психологічними і соціальними обставинами. Галерея образів актриси не має й тіні грубого шаржу, копіювання, а народилася з природного народного гумору, спостережливості, з бажання показати у закам’янілому людяне. Яскраве враження на глядачів справляла її баба Риндичка з водевілю «По ревізії» М.Кропивницького – роль, яку вона грала з першого року на сцені. Створені нею образи лихих свекрух, двох Ганн з «Безталанної» І.Карпенка-Карого і «Зайдиголови» М.Кропивницького мали складну психологію примхливої жіночої натури, в якій попри всю жорстокість, ще жевріє щось людяне. Неповторно грала вона нещасних матерів безталанних дочок – Лимериха з «Лимерівни» Панаса Мирного і Стеха з вистави «Глитай, або ж Павук» М.Кропивницького, і хитрих прислужниць – Текля з «Доки сонце зійде...» М.Кропивницького, Мелашка з «Наймички» І.Карпенка-Карого, Стеха з «Назара Стодолі» Т.Шевченка.

З великою вдячністю про цю щедру, уважну, одночасно доброзичливу і вимогливу людину великої душі згадують її театральні «діти» і вихованці. На відкритті виставки з вітальним словом до присутніх звернувся Чорний Володимир Григорович – завідувач філією. Про міжнародний День театру, заходи і виставки до цієї дати минулих років розповіла Тобілевич Валентина Василівна – науковий співробітник заповідника-музею І.К.Тобілевича (Карпенка-Карого) Хутір Надія. Презентувала виставку «Велика актриса, людина великої душі», до 160-річчя від дня народження Г.Затиркевич –Карпинської, Кравченко Тетяна Степанівна – екскурсовод заповідника-музею. Першими відвідувачами виставки стали мешканці с.Шевченкове та с.Миколаївка Кіровоградського району. Виставка експонуватиметься до 1 червня 2015 р. і чекає на нових поціновувачів.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!