​Сценічне мистецтво - крізь призму Миколи Добролежи

30.03.15, 16:00

Міжнародний день театру відзначається щорічно, починаючи з 1962 року. Свято встановлене в 1961 році у Відні на ІХ Конгресі Міжнародного інституту театру – це міжнародна театральна організація, заснована ЮНЕСКО в 1948 році у Празі. Цього дня у всьому світі проходять безліч театральних заходів, до цього свята приурочуються прем’єри вистав.

Біля витоків українського професійного театру стояли видатні корифеї української сцени: М.Кропивницький, І.Карпенко-Карий, М.Садовський, П.Саксаганський, М.Заньковецька. У 1882 році на сцені театру в Єлисаветграді відбулась прем’єра «Наталки-Полтавки» за І.Котляревським. Мистецтво театру носить колективний характер. З найдавніших часів у створенні вистави брали участь не тільки актори, але і сценарист, який написав п’єсу, і художник, який створив декорацію і музикант, який написав музику, і актори, які грають окремі ролі, і режисер, який керує творчою роботою.

Експозиція «Сценічне мистецтво» присвячена творчості художника - земляка, члена Спілки художників СРСР Миколи Тимофійовича Добролежи (1925-2008), який був автором декорацій для понад 100 вистав, що йшли на театральних підмостках Кіровограда, Дніпропетровська, Миколаєва, Одеси, Києва. Микола Добролежа народився 22 грудня 1925 року в селі Скопіївка Добровеличківського району Кіровоградської області. Після закінчення Другої Світової війни навчався в Одеському художньому училищі. Повернувшись на Кіровоградщину, працював художником-постановником Кіровоградського музично-драматичного театру ім. М.Кропивницького (1953-54 рр.).

Микола Тимофійович був різноплановим художником. Працював художником у театрі, художником обласної газети «Кіровоградська правда», а також художником-оформлювачем Кіровоградських художньо-виробничих майстерень Художнього фонду УРСР. Одночасно з роботою в Кіровограді, навчався в Українському поліграфічному інституті імені І.Федорова у Львові. Виставкова діяльність митця різноманітна. З 1954 року бере участь у всеукраїнських, а з 1967 року – у всесоюзних та зарубіжних мистецьких виставках. У 1970 році стає членом Спілки художників СРСР. Перша персональна виставка майстра відбулась у Кіровограді у 1975 році. За розвиток художнього мистецтва він був нагороджений багатьма нагородами.

Основні галузі його творчості – сценографія, станкова та книжкова графіка. У станковій графіці відобразив події Другої Світової війни та теми прадавньої історії українського народу за мотивами народних пісень та дум. Твори митця зберігаються в багатьох музеях України, приватних колекціях. В експозиції представлені роботи художника з фондового зібрання музею: ескізи до п’єси «Мартин Боруля» (І.Карпенко – Карий), ескіз до п’єси «Дай серцю волю, заведе в неволю» (М.Кропивницький)» та сцена до вистави «Майська ніч» (М.В.Гоголь).

автор - Тетяна Костенко, науковий співробітник відділу музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!