До Міжнародного дня шульги

17.08.14, 11:00

Міжнародний день шульг (International Lefthanders Day) — свято, яке відзначається щороку 13 серпня.

Історія свята розпочалась організацією Left-handersInternational 13 серпня 1976 року. Але широко відзначається тільки з 1992 року британським Клубом шульг. І відтоді це свято стало традиційним.

Лівшіінодівідчувають себе некомфортно, користуючись такими звичними для правшів речами, як комп'ютерна миша, дверний замок тощо. У радянських школах було прийнято вважати шульг «неправильними» дітьми, тому їх насильно примушували писати й малювати правою рукою. Але міжнародне співтовариство давно визнало ліворуких унікальними людьми з самобутніми талантами. Серед них є багато відомих особистостей, таких як талановитий кіровоградський художник Андрій Кадигроб, твори якого і представлені на даній виставці.

Кадигроб Андрій Миколайович народився 4 квітня 1981 року в м. Кіровограді. У 1998-1999 роках навчався на факультеті дизайну Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки (КІРУЕ). У 2005 році закінчив видавничо-поліграфічний факультет Національного технічного університету України (колишній Київський політехнічний інститут).

Працює в техніці олійного живопису, в жанрах пейзажу та натюрморту, надає перевагу традиційному реалістичному живопису.

Він – активний учасник багатьох обласних та всеукраїнських художніх виставок. Персональні виставки молодого автора пройшли у Кіровоградському обласному художньому музеї (листопад 2004 року, квітень 2007 року та квітень 2011 року), у Кіровоградському міському художньо-меморіальному музеї О.О. Осмьоркіна (квітень 2006 року), у київських галереях «Мистець» (січень 2005 та 2006 років), «Дім Миколи» (жовтень 2007 року), у торгівельному центрі м. Доха, Катар (лютий 2009 року), у Національному заповіднику «Софія Київська» в рамках проекту «Скарби музеїв України на святій землі Софії Київської» (липень 2009 року). Твори експонуються в приватних галереях Києва, Праги, Будапешту, Парижу та ін.

У 2006 році за поданням Кіровоградського обласного художнього музею А. Кадигроб став лауреатом Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України у номінації «За творчі досягнення». З 2012 року - член Національної спілки художників України.

У липні 2010 року Андрієм було організовано перший обласний фестиваль авторської пісні «Лісова пісня», що проходив поблизу с. Оникієве Маловисківського району.

За активної участі Андрія Кадигроба в м. Кіровограді було реалізовано ряд цікавих проектів. Одним з найяскравіших з них стала Диво-писанка, яка розділила перемогу з іншими містами-учасниками на Всеукраїнському фестивалі «Парад вишиванок» у 2012 році. Наступного 2013 року в рамках Параду вишиванок було створено інший арт-об’єкт – Диво-птах.

Справжньою подією у культурному житті області стало щорічне проведення Великоднього благодійного аукціону організаторами якого є арт-студія Андрія Кадигроба, медіа-група «Весь Кіровоград» та обласний художній музей. Даний захід був відзначений в рамках Національного конкурсу «Благодійна Україна». Арт-студія Андрія Кадигроба, медіа-група «Весь Кіровоград» та Кіровоградський обласний художній музей у номінації «Благодійна акція року» у 2012 році стали дипломантом цього конкурсу, а у 2013 – його лауреатами.

Твори митця зберігаються у зібранні Кіровоградського обласного художнього музею, Кіровоградського міського художньо-меморіального музею О.О. Осмьоркіна, Національного заповідника «Софія Київська», в приватних колекціях України, Чехії, Франції та інших країн.

Катерина Сабадаш – художник І категорії відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського "Світ і Вітчизна"




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!