Діагноз ВІЛ: Куди звертатись за допомогою у Кіровограді?

07.08.14, 14:00

Діагноз ВІЛ або СНІД – зовсім не ознака того, що людина веде асоціальний спосіб життя, чи має згубні залежності. Ця хвороба давно вийшла за межі груп ризику на кшталт наркозалежних чи працівників секс-індустрії і нині кожен українець може стиснутися із хворобою, що вже не є смертельною, але чий діагноз досі незмінно шокує пацієнта.

Люди, що живуть з ВІЛ
Люди, що живуть з ВІЛ
Що робити, якщо ви чи ваші близькі зіштовхнулись з подібною бідою? Окрім медичної допомоги, з усіх питань можна звернутись до Кіровоградської обласної благодійної організації «Люди, що живуть з ВІЛ» більш відомої як ЛЖВ. По-перше в організації можна отримати психологічну допомогу. Тут пацієнту допоможуть усвідомити свій ВІЛ-статус, зрозуміти, як повноцінно жити далі, а також зможуть надати консультацію із особистих питань.

- Часто звертаються з питанням, як повідомити дитині про ВІЛ-статус одного з батьків, або про її статус, адже дитина помічає, що хтось в родині постійно вживає ліки, запитує чому і навіщо. Як, коли краще це зробити аналізуємо і пояснюємо батькам, - розповідає, Алла, психолог благодійної організації. Психолог також зазначає, проблема в тому, що про ВІЛ і досі мало знають, тому і настільки бояться. Насправді ж, від цієї проблеми нині не можна бути абсолютно застрахованим, як наприклад і від онкологічних захворювань. Проте, другий діагноз дає набагато менше шансів повноцінно жити, народжувати дітей, подорожувати…

У приміщенні ЛЖВ функціонує і дитяча кімната, тут під наглядом педагога регулярно проводяться групові заняття для малечі, чиїх родин торкнулась проблема ВІЛ. Також батьки, які, наприклад, мають необхідність відлучитись на кілька годин, але не мають з ким залишити дитину можуть прийти сюди і довірити її спеціалісту.

В організації працює кілька соціальних працівників. Безпосередньо до них звертається людина, яка зіштовхнулась із проблемою. - Інколи люди приходять безпосередньо в офіс, часом ми зустрічаємо наших клієнтів у СНІД-центрі, де вони дізнались про діагноз. Люди дуже різні. Комусь необхідна моральна підтримка, іншим просто необхідні харчові пайки чи допомога в оформленні певних документів чи довідок, адже самі вони не можуть цього зробити. За крайньої потреби, ми можемо доставити пацієнту антиретровірусну терапію (АРТ) просто додому. – розповідає соцпрацівник Аліна, яка нещодавно розпочала роботу в центрі.

Окремо профілактична і роз’яснювальна робота, експрес-тестування проводяться в Кіровоградській виправній колонії та Кіровоградському обласному тубдиспансері. - Часто саме в тубдиспансері люди додатково дізнаються ще і про свій ВІЛ-статус. Наше завдання переконати їх, що треба лікуватись, приймати терапію і не закинути лікування після того як пацієнт покине диспансер. На жаль, так буває часто. Людині стає краще, вона покидає лікуватись від туберкульозі, і приймати АРТ. А от терапію важливо приймати саме регулярно, бо ж кілька днів без ліків зводять нанівець попереднє лікування. – каже Павло, соціальний працівник, що працює з тубдиспансером.

Виїзди і експрес-тестування здійснюють і по Кіровоградщині. Результат такого тесту готовий за 5 хвилин. Його результат ще не є підставою для діагнозу, проте це перший дзвоник, який свідчить, що вам необхідно здати повноцінний аналіз. Окрім послуг, які ЛЖВ надає безпосередньо пацієнтам організація займається профілактичною роботою: це і регулярні акції з розповсюдженням інформаційних матеріалів і контрацептивів, і взаємодія з місцевими владцями. Також, ключовим питанням для себе постановили розвиток обласного СНІД-центру, який вже роками чекає і нового приміщення, і розширення штату лікарів.

Контактні дані Кіровоградської обласної благодійної організації «Люди, що живуть з ВІЛ»: м. Кіровоград, вул. Преображеньска 2 (будинок побуту), 6 поверх, каб. 14, тел.\факс (0522) 24-69-04, ел. адреса: kovlgv@ukr.net , графік роботи: пн-пт- 9.30 -17.30, сб-нд – вихідні.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!