В Кіровограді розказали як покращити підходи до роботи з дітьми з аутизмом

17.03.15, 15:30

У п'ятницю, 13 березня, в Кіровограді відбувся семінар «Проблеми та досягнення в сфері аутизму в світі і Україні» в рамках регіонального туру Консула провідної європейської асоціації «Аутизм Європа» Інни Сергієнко.

Ситуація з дітьми-аутистами у Кіровограді складна, як і по всій Україні. Дефіцит практик, спеціалістів та спціалізованих установ, які б допомагали соціалізувати особливих дітей ускладнюється специфікою діагнозу. У більшості країн світу діагноз "аутизм" надає доступ до певних соціальних сервісів, які допомагають батькам пкілуватися про дитину і лікуати її. На жаль, в Україні часто дитина-аутист не може, наприклад, відвідувати спеціалізовані центри реабілітації, адже з офіційної точки зору це - психічна хвороба. Через це батьки свідомо наполягають на інших діагнозах (схожих на аутизм розладів - дуже багато), що негативно впливає і на стаститку, і ускладнює дослідження в цій сфері.

Консул «Аутизм Європа» Інна Сергієнко звернула увагу на проблему адаптації дітей з аутизмом до реалій навколишнього світу - як інтегрувати таку дитину, вибрати для неї правильну активність, підібрати корисні заняття, підходи, перетворити ігри, творчість та спілкування на терапію. Говорили також про актуальні питання сфери – від ранньої діагностики розладу до залучення особливих дітей до навчального процесу.

«Дитину з аутизмом потрібно лікувати не медикаментами, а саме соціальним розвитком – інтеграцією такої особистості в суспільство, спілкуванням з іншими дітьми, - говорить директор Комунального закладу «Центр соціальної реабілітації (денного перебування) дітей-інвалідів Кіровської районної у м. Кіровограді ради» Анна Заботкіна. – Але існує й інша проблема – спеціалісти іноді не знають, як працювати з такими дітьми, як реагувати на деякі ситуації, не вміють оцінити ступінь розладу і тому ми дуже спраглі до прикладної інформації для наших спеціалістів».

Ще одним надбанням семінару став світовий досвід боротьби з проблемою аутизму, яким Консул поділилась зі слухачами. Таким чином, спеціалісти та батьки Кіровограда зможуть використати отримані знання в майбутньому для покращення ситуації з аутизмом в регіоні. «Переваги міжнародних організацій в тому, що вони надають безцінну можливість обмінюватися досвідом, а функції Консула передати і поширити цю інформацію в своїй країні. Тому я намагаюся якомога доступніше донести до спеціалістів та батьків дітей з аутизмом дієві практики щодо адаптації дітей з аутизмом до навколишнього середовища, - говорить Консул «Аутизм Європа» Інна Сергієнко. – Це основа в роботі з такими дітками, оскільки їх потрібно вчити спочатку елементарного – бути уважними, вміти слухати, бути більш посидючими, реагувати на прохання - щоб в результаті вони могли навчатися читати, рахувати,спілкуватися з іншими».

Семінар по аутизму в Кіровограді – дванадцятий в регіональному турі Консула «Аутизм Європа» Інни Сергієнко, яка отримала міжнародну нагороду від INAP 2014 (Naturally Autistic People Awards) в номінації Community Mentor (Наставник спільноти). Аутизм - розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування. Поширеність розладів аутистичного спектру становить 1 на 88 осіб, причому у хлопчиків подібні стани відзначаються приблизно в 4 рази частіше , ніж у дівчаток. Незважаючи на те, що при ранньому втручанні дитині можна допомогти в отриманні навичок самодопомоги і спілкування, поки невідомі методи, здатні повністю вилікувати від аутизму. Міжнародні громадська організація «Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» утворена в 2009 році з метою консолідації батьків, у сім'ях яких ростуть діти з індивідуальними потребами. Фонд надає соціальний захист таким дітям та іншим членам їх сімей , а також сприяє організації заходів, спрямованих на надання допомоги дітям з індивідуальними потребами. Школа- садок «Дитина з майбутнім» - проект Фонду, який є єдиним в Україні навчально-реабілітаційним закладом повного дня для дітей з особливостями розвитку.

«Аутизм Європа» - провідна європейська асоціація, яка займається проблемами людей з аутизмом в Європі. У 2013 році «Аутизм Європа» виповнилося 30 років."



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!