KEEP CALM AND DEBATE

31.03.14, 15:00
Безсумнівно, кожен чув про таке політичне, на перший погляд, явище як дебати. Та насправді, приймати участь в них може абсолютно кожен. Така можливість була зокрема і у мене на цих вихідних. Дебати організовувалися Одеським відділенням ВМГО Федерації Дебатів України в рамках Всеукраїнських ігор Дебатної школи. Даний конкурс проводився у два етапи: перший день – ознайомчий тренінг по основам дебатних ігор; другий день – безпосередньо самі дебати.

Першого дня був проведений тренінг по основним правилам та стратегіям гри, який проводив Павло Богаченко - переможець фіналу Чемпіонату України по дебатам 2013 та топ-спікер ВДТ «Кубок Одеси 2013». Також ми брали участь у практичних заняттях та міні-дебатах, вирішували різноманітні проблеми, проводили командні ігри. Це все дало нам можливість гарно потренуватися перед основною грою.

Інструктор Павло Богаченко зумів не тільки «посвятити» нас у глибини дебатного мистецтва, а й створити чудову атмосферу серед учасників, запалити їх ідеєю ведення дискусій. Я дуже вдячна йому за надану можливість поділитися з нами його неоціненними знаннями та досвідом.

Наступний етап – безпосередньо дебатна гра. Оскільки в суботу ми були проінформовані про основні правила гри та правила, які стосуються самих учасників дебатних ігор, перед початком ігор був проведений міні-тренінг по основам суддівства в дебатах. Його проводив Артем Лев – головний суддя турніру, голова дебатного клубу «Modus Vivendi». Тренінг допоміг нам ще раз переглянути позицію та обов’язки учасників дебатів та дізнатися про критерії оцінювання гри. Дебати оцінювали також і Анна Крис та Анастасія Кошпармак – професійні судді, представники Одеської дебатної ліги. Отже, турнір проходив у три етапи: перший раунд, другий раунд та фінал. Гравці були розподілені по двоє та згуртовані в команди по вісім чоловік в кожній. Характерною рисою було те, що у кожному раунді одна людина мала різні позиції, що дало змогу спробувати себе в різних сферах та незалежно від власних поглядів на ту чи іншу проблему. Також, основа дебатів  - командна гра. Саме тут ми мали змогу покращити свої навички командного гравця, прислуховуватися до свої колег, бути складовою частиною однієї команди, допомагати та підтримувати один одного.

Тим не менш,  у фінал вийшло 4 найсильніші команди, які зайняли перше і друге місця у попередніх відбіркових раундах. Боротьба в іграх була дійсно запеклою, адже обговорювалися дійсно актуальні й суперечливі теми на сьогодні,  як Інтернет та цензура, вибір людиною бажаної професії, здоров’я дітей та підлітків.

Це був величезний досвід для мене, адже навіть за два дні дебатів я змогла в певній мірі розширити свій кругозір, удосконалити свої ораторські здібності та здібності гри в команді, знайшла нових друзів та просто отримала задоволення від гри. Для мене є неоціненним досвідом  бути членом дебатного клубу, тож я щиро дякую організаторам ігор та моєму університету за цю надану ними можливість. Буду з нетерпінням чекати наступних дебатних ігор та знову візьму участь у новій грі.

Автор - Дромашко Аліна, студентка 102 підгрупи факультету іноземних мов


Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!