Нова марка «Кіровоградська область - Краса і велич України»

07.03.14, 14:00

Вже другий рік поспіль Укрпошта випускає марки та поштові блоки марок із серії «Краса і велич України», мета якої презентувати пам’ятки історії, культури, архітектури, а головне, духовності нашої держави.  Так, в минулому році було випущено марки, присвячені Криму,  Дніпропетровській та Вінницькій областям. В нинішньому році представлена в цій серії і Кіровоградська область, яка відзначає 75-річчя створення.

Це - Поштовий блок «Краса і велич України. Кіровоградська область», який складається з чотирьох марок: «Свято-Вознесенський собор (м. Бобринець)» - православний собор, пам’ятка архітектури кінця XIX - початку XX століття; «Антропоморфна стела скіфського часу»; «Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького», що є наступником відомого Театру корифеїв, який існував у місті до революції, а в наші дні свято зберігає пам’ять про видатних діячів українського театру; «Народний хореографічний ансамбль «Пролісок» - хореографічний колектив народного танцю Кіровоградського обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю, та Марка  «Кіровоград. Гімназія - інтернат - школа мистецтв» з зображенням пам’ятки архітектури кінця XIX століття – театр «Ілюзія» за проектом архітектора Якова Паученка, в будівлі якого нині розташований Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю.

Саме в цьому навчальному закладі, очолюваному відомим українським хореографом і педагогом, народним артистом України Анатолієм Коротковим, 27 лютого відбулася презентація та спецпогашення поштового блоку та марки на конвертах Першого дня - поштовий блок на конверті з символікою серії «Краса і велич України», а марка на конверті з логотипом «75 років Кіровоградській області» та історичною довідкою про відомого єлисаветградського архітектора Якова Васильовича Паученка, якому судилося бути одним з тих зодчих, хто творив неповторний модерновий архітектурний ансамбль історичного центру міста Єлисаветграда (Кіровограда) з вишуканими будівлями, які нині є окрасою обласного центру.

Єлисаветградська газета «Голос Юга» 1914 року писала: «Целый ряд воздвигнутых им построек очень ярко говорят о нем, как о талантливом художнике-архитекторе… Несомненной заслугой является то, что он первый в нашем городе дал образцы художественной архитектуры…» В жовтні цього року виповнюється сторіччя з дня смерті Я.В.Паученка.

Тож,  випуск поштових марки та блоку, на яких зображені архітектурні перлини Кіровоградщини, зведені за його проектами, в тому числі один з останніх витворів 1912 року Свято-Вознесенський собор у Бобринці,  є гідним вшануванням пам’яті зодчого.  До речі, в 2006 році до 140-річччя від дня народження Укрпошта випустила маркований художній конверт з портретним зображенням Я.В.Паученка на тлі його будинку, де нині художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна, та провела спецпогашення.

Цікаво, що поштовий блок як філателістичний сувенір з нагоди пам’ятної події в Кіровоградській області випущено вперше, зазначила під час урочистостей в.о.заступника директора Кіровоградської дирекції Укрпошти з продажу послуг Тетяна Трикозенко. Також вона повідомила, що блок тиражем 47 тисяч примірників та марку тиражем 155 тисяч примірників надруковано на ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів», а дизайн марок та блоку виконав художник Олександр Калмиков.

Вихованці обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю, не лише стали свідками історичної акції – спецпогашення поштового блоку та марки спеціально виготовленим унікальним  художнім штемпелем «Першого дня», скористатися яким можна лише в день погашення, а й з задоволенням придбали на згадку ювілейні конверти з марками, на яких відбиток святкового штемпеля та особистий підпис їх педагога А.Є.Короткова.


автор - Віта Чернова, директор художньо-меморіального музею ім. О.О. Осмьоркіна



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!