Романтик, який вніс у провінційне місто дух культури і мистецтва

25.03.16, 10:00

В художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбулися урочистості з нагоди відзначення 150-річчя з дня народження відомого єлисаветградського архітектора Я.В.Паученка, під час яких було презентовано тематичну виставку та каталог «Художник архітектури Яків Паученко».

В цей ювілейний день до музею завітали архітектори, художники, краєзнавці та студенти Кіровоградського будівельного коледжу по спеціальності «архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр». Звучали вітання міського голови А.П.Райковича, заступника голови облдержадміністрації С.П.Коваленка, голови обласної організації Національної Спілки архітекторів України Л.В.Харламової, голови обласної організації Національної Спілки художників України А.В.Хвороста
Художник Сергій Шаповалов
Художник Сергій Шаповалов
Відомий кіровоградський митець заслужений художник України С.Г.Шаповалов подарував музею авторський живописний твір «Блакитний собор», на якому зображено одне з останніх творінь архітектора Свято-Вознесенський собор у місті Бобринці Кіровоградської області, зведений у 1912 році, і який нині є пам’яткою архітектури та містобудування загальнодержавного значення. Окрасою заходу став і музичний виступ кращих учнів музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза, розташованої, до речі, в будинку, спорудженому за проектом Я.В.Паученка.

Яків Васильович Паученко народився 21 березня 1866 року в Єлисаветграді. Першу мистецьку освіту отримав у Вечірніх рисувальних класах при Єлисаветградському земському реальному училищі. Продовжив навчання в Училищі живопису, ваянія і зодчества Московського Художнього Товариства. Отримавши срібну медаль за архітектурний проект, представлений на річний екзамен 1893 року, та звання некласного художника архітектури, повернувся до рідного міста. Успішно керував іконостасною, художньо-іконописною та позолотною майстернею, успадкованою від батька, а головне, займався архітектурною творчістю.
Яків Паученко був одним з тих зодчих, якому судилося творити архітектурний ансамбль історичного центру сучасного Кіровограда (Єлисаветграда). За його проектами зведено чимало споруд, які нині є пам’ятками архітектури та містобудування - архітектурний комплекс лікарні Червоного Хреста Святої Анни (пологовий будинок № 2 ім. Св. Анни, вул. Ганни Дмитрян (Щорса),1), лікувальні Гольденберга (міська лікарня № 3, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 45), Вайсенберга (управління охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації, вул. Чміленка, 74), Мейтуса (музична школа № 1 ім. Г.Г.Нейгауза, вул. Чміленка, 65), приміщення Відділення Міжнародного кредитного банку (ресторан «Primo Violino» вул. Дворцова, 17), прибуткові будинки Гостиного двору (управління СБУ в Кіровоградській обл., вул. Дворцова, 9) та театр «Ілюзія» (Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю, вул. Дворцова, 7).
Я.В.Паученка безперечно можна вважати представником історико-романтичної та еклектичної течій в архітектурі кінця ХІХ - початку ХХ ст. Єлисаветградська газета «Голос Юга» 1914 року писала: «Целый ряд воздвигнутых им построек очень ярко говорят о нем, как о талантливом художнике-архитекторе… Несомненной заслугой является то, что он первый в нашем городе дал образцы художественной архитектуры…»

Я.В.Паученко робив все, що було в його силах, аби привнести в провінційне місто дух культури і мистецтва, а опорою цієї діяльності завжди був його будинок, в якому нині розташовано художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна. Ця споруда, зведена у 1899 році, яка є високопрофесійним зразком поєднання провідних стильових напрямків архітектури того часу, була своєрідною візитівкою зодчого. Власний будинок архітектора відображав сутність його творця, в ньому завжди панувала атмосфера творчості, в якій, до речі, виховувався і його племінник О.О.Осмьоркін - згодом відомий художник, професор живопису. Я.В.Паученко прожив коротке життя – 48 років, він помер 29 жовтня 1914 року і був похований на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує, і могила його зникла під фундаментами новобудов. Але зосталося його місто, в якому ми живемо.

Кіровоградці гідно шанують пам’ять талановитого зодчого Я.В.Паученка – щороку 1 липня, в День архітектури України, кращі досягнення сучасних архітекторів, науковців та художників Кіровоградщини відзначаються обласною премією в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, заснованою Кіровоградською обласною радою в 2002 році. А в цьому році за ініціативою художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна та Кіровоградської обласної організації Національної Спілки архітекторів України згідно з розпорядженням Кіровоградського міського голови від 19 лютого 2016 року №24 «Про перейменування вулиць, провулків та інших об’єктів топоніміки міста» вулиця Леніна і Дворцова (від Великої Перспективної і до кінця) названа іменем Архітектора Паученка.

Ім’я видатного архітектора Я.В.Паученка увічнено і на всеукраїнському рівні - УДППЗ «Укрпошта» в 2006 році за ініціативою художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна до 140-річчя з дня народження Я.В.Паученка випустила художній маркований конверт «Яків Паученко – архітектор» та провела в музеї акцію спецпогашення штемпелем Першого дня, а в 2014 році за пропозицією Кіровоградської дирекції УДППЗ «Укрпошта» з нагоди відзначення 75-річчя створення Кіровоградської області представила архітектурні доробки Я.В.Паученка у поштових марках - Свято-Вознесенський собор у Бобринці в поштовому блоці «Краса і велич України. Кіровоградська область» та Пам’ятка архітектури кінця XIX століття Театр «Ілюзія», в будівлі якого нині розташований Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю, окремою маркою на конверті з історичною довідкою про архітектора.
Мер Андрій Райкович
Мер Андрій Райкович
Тож запрошуємо всіх кіровоградців і гостей міста завітати до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна і познайомитися з представленою тематичною виставкою «Художник архітектури Яків Паученко», на якій експонуються оригінальні документи та фотознімки з архіву Я.В.Паученка, які довгий час зберігалися у вдови художника Н.Г.Осмьоркіної у Москві (РФ), та копійні матеріали з фондів Державного архіву Кіровоградської області, Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.П.Чижевського, Російського Державного архіву літератури та мистецтв, а також авторські фото відомого кіровоградського фотожурналіста члена Національної Спілки журналістів України та Національної Спілки фотохудожників України І.М.Демчука з експозиції виставки «Зупинись і замилуйся», присвяченої 145-річчю з дня народження Я.В.Паученка, презентованої в музеї у 2011 році. Архітектурні проекти, родинні фотознімки, численні документальні матеріали розповідають про життєвий шлях непересічного зодчого Якова Васильовича Паученка, сповнений невтомною творчістю і плідною архітектурною діяльністю.

Чернова Віта, директор художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!