Андрій Ніколаєнко: Ми хочемо бути в Європі, але ж не жебраками!

29.11.13, 9:48

Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко зустрівся із активістами студентських організацій кіровоградських вишів. Тема розмови стосувалась Угоди про Асоціацію з ЄС, рішення Уряду щодо відтермінування її підписання і подальшого суспільного резонансу, що й спричинило це рішення. Спілкуючись зі студентами Андрій Ніколаєнко спробував пояснити причини такого рішення з боку керівництва держави.

- Іще на початку літа європейській стороні при підготовці до Асоціації озвучувалися наші ризики. У відповідь нам говорили, що вони будуть враховані. Але до цього часу немає жодних офіційно оформлених пропозицій економічної допомоги від Європи, що й поставило українську владу у складну ситуацію вибору.

Росія свою позицію стосовно євроінтеграційних намірів України висловила досить красномовно, як вказав Андрій Ніколаєнко, лише за 4 місяці Україна втратила мільярдні кошти у торговельному плані. Та й взагалі наш східний партнер має чималі важелі впливу – варто згадати лише газове питання. Андрій Ніколаєнко пригадав 90-ті роки, коли з проголошенням незалежності Україна раптово втратила напрацьовані раніше економічні зв’язки. Зрозуміло, що влада не хоче повторення сценарію того складного кризового періоду, коли навіть харчові продукти видавилися за купонами.


- Ми хочемо бути в Європі, але ж не жебраками. Ми заплатили дорогу ціну за незалежність, і тільки-тільки стаємо на ноги. Чи готові ми зараз знову платити так дорого за цей політичний вибір,
- підкреслює Андрій Ніколаєнко. - Треба розуміти один простий факт, що Європа погоджується на новий рівень співпраці з нами, але це ще аж ніяк не означає наше членство в ЄС. Українська сторона пропонувала включити пункт в Угоду про Асоціацію про майбутнє членство в ЄС, але отримала категоричну відмову.

Розмірковуючи далі, Андрій Ніколаєнко порушив іще одне питання: "Чи потрібна Україна Європі?", за такого розвитку подій, відповідь – негативна. А звідси інше питання від голови ОДА – "Навіщо тоді Європі Асоціація з Україною?", - щоб відірвати від Росії. Цю думку Андрій Ніколаєнко аргументував прикладом Туреччини, з якою свого часу підписали Асоціацію, аби зменшити вплив на цю країну ісламського світу, але повноцінним членом Євросоюзу за 50 років вона так і не стала.


Андрій Ніколаєнко підкреслює, що Європа – це перш за все високі стандарти - і життя, і управління. А тому необхідно чесно відповідати на ключове питання: чи готове українське суспільство жити за цими стандартами, коли в першу чергу необхідно буде відмовитись від усіх, що є зараз в Україні, пільг. А їхня кількість чимала, і кількість людей, що ними користується теж вражає. Лише по Кіровоградській області налічується 290 тис. осіб, які користуються певними видами пільг. І студентів такий розвиток подій також зачепить безпосередньо. Прикметно, що вони й самі це розуміють. Так, лідер громадського руху Кіровоградського державного технічного університету Андрій Табачук відзначив, що після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС пільговий студентський квиток ризикує перетворитися лише на пропуск у бібліотеку вишу, стипендій як-таких не буде, тому що в державних європейських вузах вона взагалі не виплачується. Тому питання: чи готова українська громада вже зараз одномоментно заплатити таку ціну за європейський вибір - звучало рефреном протягом усієї зустрічі. З цього приводу позиція голови ОДА однозначна, і він її неодноразово повторив: Не так страшно, коли кілька десятків незгодних із державною політикою вийшли на центральну площу Кіровограда зараз, куди більш страшніше буде, коли на цю ж площу вийдуть тисячі людей, які втратять пенсії, зарплати чи робочі місця".


Таким чином своєї черги для обговорення дочекалася і тема "євромайдану". Все той же Андрій Табачук переконаний, що студенти у переважній більшості плутають поняття Асоціації із повноцінним вступом в ЄС, тому й виходять на площі. А тому питання Асоціації з ЄС потребує широкого обговорення і висвітлення, аби населення розуміло її суть, і усі підводні камені, що можуть чекати на Україну.  За таких умов, коли Україна, умовно кажучи, опинилася між двох вогнів – прозвучало й інше питання – де Україні шукати партнерів для подальшого економічного розвитку – його задав студент Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету Владислав Боровньов.

Андрій Ніколаєнко пояснив, що за багатьма напрямками ані Росії , ані Європі не потрібно, щоб в Україні розвивалися певні галузі, позаяк підприємства відповідного спрямування у них є власні. Це зокрема стосується і авіаційної галузі чи освоєння космосу. За перспективних партнерів для України в економічному плані Андрій Ніколаєнко, перш за все, виділив Корею і Китай, також він назвав Індію і навіть Іран. Загалом розмова видалася насиченою і тривалою, майже 2 години. Найбільш активними були студенти КНТУ, цікавилися наслідками підписання Угоди про Асоціацію для українських підприємств студенти Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки, розмірковували учасники зустрічі – а це студенти КДПУ ім. В.Винниченка, інституту комерції, Соціально-педагогічного інституту «Педагогічна академія», комерційного технікуму, будівельного коледжу, і над дражливим газовим питанням.



Комментарии

Andrew Florenko29 ноября 2013 16:17
0
Тусовка удалась,-)
Ответить
Анна Горобцова 1 декабря 2013 12:11
0
Причем, молодежная :-)
Ответить
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!