Виставка живописних символів України

24.08.13, 10:31

Виставку «Україна, земле моя!», присвячену Дню Незалежності України, відкрив Кіровоградський обласний художній музей.

Головна мета виставки, що відкрилася в обласному художньому музеї - показати велич і красу нашої землі та пробудити у серцях українців гордість за свою Батьківщину. Тому більшість картин виставки – це чудові пейзажі і краєвиди, пронизані теплом і любов’ю до степів, ланів, лісів, гір та водоймищ України. Серед таких – роботи П.Оссовського «Моя Батьківщина – Україна» (1995), М.Глущенка «Зелене жито» (1963), М.Бондаренка «Вівсяне поле» (1975), П.Сабадиша «У горах Закарпаття» (1961), І.Тихого «На оновленій землі» (1961), О.Чуйкова «Там, де були пороги», В.Сидорука «На горі «Близнюки» наступає весна» (1966), М.Тодорова «Біля берегів Одеси» (1964), Є.Контратовича «Весна» (1986), А.Куцаченка «Соняшники» (2003).

Окремий блок експозиції складають картини, які по праву можна вважати живописними символами України. Це, зокрема, роботи О.Осмьоркіна «Україна» (1930), М.Бондаренка «Українська Мадонна» (1996), І.Смичека «Портрет Т.Г.Шевченка» (2004), С.Антонюка «Спогади про батька і Україну» (2006) та «Спогади про матір і Україну» (2009).

Дана виставка приурочена ще до одного свята – Дня шахтаря, і тому частина експозиції присвячена саме представникам цієї героїчної професії. І, мабуть, є певний символічний зміст у тому, що День шахтаря фактично співпав з Днем Незалежності. Адже шахтарі - це не тільки трудова слава та гордість України. Саме шахтарі стояли в авангарді робітничого руху, приймали участь у чисельних страйках і демонстраціях, виборювали незалежність нашої держави у ті дні, коли Радянський Союз охопила передсмертна агонія.

Тож дана виставка стала гарним приводом віддати данину тяжкій шахтарській праці та активній громадянській позиції цих людей. Саме цій темі присвячені картини В.Федорова «Морозівський вуглерозріз» (1974), «На Морозівському вуглерозрізі» (1974) та «Морозівський вуглерозріз вночі» (1974), М.Бондаренка «Шахтарський мотив» (1975), Ф.Полонського «Морозівський вуглерозріз» (1977), О.Павлова «Зверху – скіфів ковилі, знизу – в праці шахтарі» (2010-2012). Ну а цікавим речовим експонатом виставки, що гідно презентує шахтарську тематику, стала справжня шахтарська каска білого кольору.

автор - Олег Юрченко – старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!