Жінки у Кропивницькому розвивають власну справу, об’єднавшись у Команди успіху

26.08.24, 16:13

Проект «Нові можливості для українських жінок та молоді» триває на Кіровоградщині та втілюється громадською організацією «Прес-клуб реформ» і Естонським жіночим центром досліджень і ресурсів (ENUT).

Команда проєкту має на меті допомогти жінкам і молоді розвиватися у кількох напрямках, зокрема сприяє підприємництву серед жінок, підтримує якісну українську професійно-технічну освіту через розробку навчальної програми з підприємництва, а також надає підтримку жінкам-журналісткам із гіперлокальних ЗМІ.

«Для розвитку жіночого підприємництва ми запропонували нашим українським партнеркам методологію “Команд Успіху”, яка успішно втілюється в Естонії. Об’єднані у невеликі групи по 5-6 людей, жінки, котрі прагнуть розвитку власної справи чи зміни професійної парадигми, вже 2,5 місяці спілкуються, обмінюються знаннями, надихають та підтримують одна одну”, - говорить очільниця ENUT Реет Лайя.

Станом на зараз, програма перетнула свій екватор - позаду вже п’ять змістовних зустрічей, і попереду ще п’ять. В їх рамках колежанки на чолі із тімлідерками, яких вони обрали в кожній з команд, співпрацюють та навчаються. На них чекає ще грантова програма, в якій на конкурсній основі п’ятеро зможуть отримати по 500 євро. А також буде конкурс на поїздку до Таллінну з навчальною метою.

“Я із міста Лиман, що на Донеччині, і зараз думаю про сімейне кафе із домашніми пирогами, хоча перша моя освіта - продавчиня, а також я вчилася за спеціальністю “Бібліотекар-бібліограф”, - ділиться планами учасниця проєкту Юлія Довгейко.

“Я хочу організувати фермерське господарство, виробництво сирів та продаж цієї продукції. Сама я із Краматорська, закінчила Зооветеринарну академію за фахом лікарки ветеринарної медицини, і до повномасштабного вторгнення працювала у господарствах із розведення великої рогатої худоби. Мрію організувати власне фермерське господарство!", - розповідає учасниця проєкту Юлія Лемешко.

“Хочу розпочати власну справу з комп'ютерної вишивки. З початку вторгнення ми евакуювалися до Кропивницького, і тут народилась моя молодша донечка а старша пішла до 1-го класу. Я працювала за економічною освітою, але як хобі шила, вишивала та створювала красу для себе та близьких. Зараз хочу здійснити свою мрію та присвятити себе улюбленій справі, бо ж маю освіту і модельєра-конструктора одягу, та й вишивкою займаюся усе життя”, - розповідає Марина Фоменко, вона із Дружківки.

Коли ця група жінок завершить участь у програмі, планується у співпраці із Центром сприяння підприємництву, котрий діє у Кропивницькій міськраді, залучити ще 30 жінок, яким буде запропоноване підприємницьке навчання та заохочення у відкритті власної справи чи нового етапу у своєму професійному житті через програму грантів.

«Ми запрошуємо тих, кому цікаво взяти участь у програмі, заповнити онлайн форму, - https://cutt.ly/beyEOcji і ми надішлемо інформацію кожній персонально, коли буде оголошено про новий набір”, - говорить лідерка Прес-клубу Вікторія Талашкевич. За її словами, проект фінансується Естонським центром міжнародного розвитку (ESTDEV - Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus EST).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!