​Слідами корифеїв театру

12.02.24, 16:00

Кропивницький вважається містом, в котрому зародився український професійний театр. Тож кілька дівчат-підлітків, котрі об’єдналися у команду “Слідами корифеїв” та подали заявку на участь в інноваційній програмі UPSHIFT, планують популяризувати театральне мистецтво серед молоді.

Сьогодні Яна Тітова, Альбіна Хомутенко, Анастасія Нестерова та Альбіна Клименко розкажуть нам в інтерв’ю, чому вони вирішили цим займатися,і як ці плани хочуть втілити у життя.

- Розкажіть, будь ласка, як ви познайомилися?

Анастасія Нестерова: “Ми всі відвідуємо театральну студію “Маска”, дехто з нас навчається разом. Ми тісно спілкуємося і ділимося ідеями та думками щодо того, як розвивати комунікативні вміння підлітків за допомогою мистецтва”.

- Яка соціальна проблема вас об'єднала у рамках програми UPSHIFT, і чому ви хочете вирішувати саме її?

Яна Тітова: “Нас об'єднала проблема поганої комунікації між підлітками. Нам здається, що хлопці та дівчата зараз почали менше комунікувати у реальному світі, офлайн. В інтернеті вони вміють спілкуватися, а наживо - ні. Це все наслідок кількох років онлайн навчання під час пандемії і повномасштабної війни. Ми бачимо, що може стати для підлітків проблемою в майбутньому”.

- Хто підтримує вас у втіленні вашого проєкту в життя?

Альбіна Хомутенко: “Наш партнер - це перший професійний український театр корифеїв. Ми проводимо тут екскурсії, влаштовуємо зустрічі з акторами. Можна багато чого цікавого і нового дізнатися про повсякденне життя трупи, режисуру, історію, закулісне життя. Мистецтво – це інструмент, завдяки якому ми плануємо допомогти молоді. У нас був захід у форматі арт-терапії, де ми малювали на холстах. Можна було показати свої таланти, відкрити щось нове для себе. Також наші партнери - це Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості.

- Чого ви вже досягли у рамках проєкту, що робите зараз і які плани втілюватимете далі?

Анастасія Нестерова: “Коли ми дізналися про можливість участі у програмі UPSHIFT, то подали заявку і дуже зраділи, що отримали запрошення на інтерв’ю. Після цього було класне навчання у рамках буткемпу, де ми вже зрозуміли, яким буде наш проєкт, і перейшли до складання кошторису, планування заходів. Зараз у нас важлива задача - це комунікація з людьми, і залучення їх до тих екскурсій, зустрічей, котрі ми напридумували. До кінця проекту ми сподіваємося, що люди, які будуть відвідувати наші заходи, можливо, відкриються по-іншому для оточення, або змінять щось у своєму ставленні до себе та навколишнього світу.

- Хто будуть ті люди, чиє життя зміниться на краще завдяки вашому проєкту?

Альбіна Хомутенко: “Ми будемо працювати із підлітками віком 13-17 років. Сподіваємося, театральне мистецтво допоможе їм відкритися як особистостям, навчитися якісно комунікувати. Ми це відчули на собі. А ще віримо, що люди, які до нас прийдуть, знайдуть нових друзів. Ми в цьому переконалися вже на першій же зустрічі-знайомстві з молоддю!”

Анастасія Нестерова: “У нас був захід, присвячений арт-терапії. І було приємно бачити, як незнайомі між собою підлітки почали спілкуватися. Вони показували одне одному малюнки, обмінювалися думками. Я спостерігала за цим і зробила висновок, що це справді працює”.

- Що було найскладніше для вас, як для учасниць програми UPSHIFT?

Альбіна Хомутенко: “Особисто мені найскладнішим було підготувати проєкт на буткемпі. А зараз непросто заповнювати численні таблиці - кошториси, бюджети, плани заходів, звітність. Не те, що вони складні. Просто їх багато”.

Анастасія Нестерова: “Ми просто кошторис проєкту робили у минулому році, ще у грудні, то для мене спогади про найскладніше залишилися у минулому році. Тепер хочеться думати про нове!”.

- Якби ви могли от одним словом описати свої відчуття, враження від участі в програмі UPSHIFT, подумайте, яке б це було слово і чому саме воно?

Анастасія Нестерова: “Досвід”, напевно, це найближче по суті до того, що в мені зараз говорить. Тому що зараз я виконую таку роботу, яку досі ще ніде не робила. В школі, здається, я точно такого не робила. Я вважаю, що це згадки на все життя!”

Альбіна Хомутенко: “Мені складно описати все одним словом, але, можливо, це або слово “Веселощі”, або слово “Ідеї”. Бо наче й були складнощі, але вони були веселі. І до голови постійно приходили різні ідеї”.

Яна Тітова: “Моє слово це “Круто”. Я маю змішані емоції. Було і складно, і комфортно, особливо на буткемпі. Ця вся атмосфера запам'яталась мені дуже сильно”.

Альбіна Клименко: “Я скажу, що це слово “Комунікація”. Коли ми створювали проєкт, то багато спілкувалися з іншими командами, і важко передати словами, як це було круто”.

- Після завершення проєкту, яким ви бачите його продовження, якщо бачите?

Альбіна Хомутенко: “Ми ще багато не думали, чи буде продовження проєкту, і яким воно буде. Але якщо проєкт триватиме, то це будуть теплі посиденьки, можливо, перегляд кіно”.

- Як змінилися ви самі в результаті участі у програмі UPSHIFT? Які нові знання, навички отримали?

Альбіна Хомутенко: “Я більше почала розбиратися в таблицях Excel. Краще зрозуміла те, що ми вивчали в школі. Нам дуууууже пощастило, що ми у школі це вивчали. І коли хтось стирав формулу у таблиці, то ми без проблем її дописували. Це дуже гарний досвід!”.

Анастасія Нестерова: “Я спробувала себе багато в чому новому. Чимало речей, які я робила на проєкті, у звичайному житті я не роблю. Комунікація, планування. І це круто! Я більше знаю, маю практику певних дій, розширила свій кругозір”.

Яна Тітова: “Мені стало не так страшно телефонувати різним людям, різним компаніям і питати про щось. Також у рамках проєкту я робила те, що в звичайному житті не роблю. Це заповнення таблиць, робота в Екселі, створення гугл-форм”.


Програма UPSHIFT у Кіровоградській області реалізується ГО "СКЦ «Задзеркалля»" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!