​У бібліотеці Чижевського навчали берегти ментальне здоров’я

10.10.23, 18:22

Бібліотека Чижевського взяла участь у проведенні Всесвітнього дня ментального здоров’я, започаткованого у 1992 році за ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я.

Кожна людина, навіть найміцніша духом і сильна фізично, може почуватися часом погано. Це нормально і немає нічого соромного у тому, щоб звернутися до фахівця або попросити підтримки у людей, яким довіряєш.

Згідно з дослідженнями Світового банку, проведеного у 2021 році, близько 30% людей в Україні мають психічний розлад протягом життя. Порівняно з іншими країнами, в Україні зареєстровано особливо високий рівень депресії. За даними дослідження STEPS (загальнонаціональне дослідження для вивчення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань), в Україні кожен восьмий дорослий (12,4%) повідомив про симптоми, що відповідають клінічному діагнозу депресії. В той же час лише 0,4% населення пройшли лікування антидепресантами або ходили на сеанси психотерапії.

Повномасштабна війна призвела до зростання потреби українців у психологічній допомозі. За попередніми прогнозами, через вплив війни психологічної підтримки різного ступеню інтенсивності потребуватимуть близько 15 млн людей, серед яких: 1,8 млн військових та ветеранів, 7 млн людей старшого віку, близько 4 млн дітей та підлітків.

Щодо проблем ментального здоров’я з відвідувачами бібліотеки спілкувалась головна державна санітарна лікарка Надія Оперчук.

«З 24 лютого 2022 року життя кожного українця розділилося на «до» та «після».

Війна повністю змінила наше існування. Те, що раніше здавалося важливим, сьогодні втратило актуальність. Кожен позбувся відчуття безпеки, упевненості в завтрашньому дні, втратив контроль над ситуацією. Це все позначилось на емоційному стані. Стрес, паніка, тривожність під час війни стали новою реальністю. Піклування про ментальне здоров'я має стати звичною відповідальністю кожного», - розповіла Надія Оперчук.

Про Всеукраїнську програму ментального здоров’я, яка стартувала у березні 2023 року за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської, мовилось під час засідання Батьківського клубу.

Як підкреслила завідувачка відділом з питань медицини і охорони здоров’я Оксана Завіна, турбота про ментальне здоров’я має бути такою ж невід’ємною частиною нашого життя, як і піклування про наш фізичний стан. Адже щоб почуватися добре, потрібно не лише перебувати в гармонії із собою та навколишнім світом, а, насамперед, потурбуватися про свої внутрішні відчуття.

«Мета програми – сприяти формуванню у суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан. За даними фахівців, 80% людей можуть впоратися з психологічними проблемами, якщо опанують відповідні навички», - розповіла Оксана Завіна.

Вона познайомила присутніх з системою сервісів і послуг, які допоможуть різними засобами та механізмами людині допомогти собі.

Нагадаємо, що на дитячій точці «Спільно» бібліотеки Чижевського, завдяки благодійному фонду «Безпечне майбутнє» двічі на тиждень з дітьми корекційно-відновлювальні та розвиваючі заняття проводить вчитель-логопед. А також запрошуємо кропивничан та гостей міста 12 жовтня о 16:30 на засідання Батьківського клубу на тему «Допомога дитині, яка перебуває у стресі».

Запис заходів до Всесвітнього дня ментального здоров’я можна переглянути на бібліотечних сторінках у Facebook та YuoTube.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!