​Музи Тараса Шевченка

03.07.23, 10:00

В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського відбулася презентація монографії «Музи Тараса Шевченка. Інтимно-любовні дискурси української літературної шевченкіани». Книгу представив автор Володимир Поліщук – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького.

Модератором заходу виступив Григорій Клочек – доктор філологічних наук, професор Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка.

Тривалий час тема інтимного життя відомих особистостей була під забороною. Інтимно-любовний дискурс фактично не досліджувався, а основна увага зверталася на соціальні питання. Володимир Поліщук зауважив, що першою серйозною роботою, де в окремому розділі системно розглянуто проблему стосунків Тараса Шевченка з жінками і кохання в його житті, є книга Марієтти Шагінян «Тарас Шевченко».

Під час презентації слухачі дізналися багато цікавих фактів про особисте життя Кобзаря, про його взаємини з жінками. Тарас Шевченко часто закохувався, адже мав емоційну та чутливу натуру. Проте щоразу доля позбавляла його родинного щастя та кохання, про яке мріяв поет. Він ніколи не був одруженим, не мав шлюбних дітей, а про його романи є багато домислів, ніж підтверджених фактів.

Шевченко мав неабиякий успіх у жінок. Володимир Трохимович розповів про найвідоміших його обраниць: Оксану Коваленко, Ядвігу Гусаковську, Марію Європеус, Варвару Рєпніну, Ганну Закревську, Глафіру Псьол, Надію Тарновську, Федосю Кошиць, Агату Ускову, Забаржаду, Катерину Піунову, Христину Довгополенко, Марію Максимович, Марко Вовчок, Ликеру Полусмак.

Зі слів науковця, кожне нове кохання митця завжди дарувало йому натхнення до написання поезій і створення картин.

Сподіваємось, що презентація книги спонукала більше читати поезію видатного Тараса Шевченка та літературу про нього.

На завершення заходу Володимир Поліщук подарував бібліотеці Чижевського велику кількість книг, автором та редактором яких він є. Щиро дякуємо! Завжди приємно отримати у подарунок цікаві книги, а особливо, коли вони подаровані автором.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!