​Наталія Агапєєва: «Про «рік незламності» на культурно-мистецькому фронті Кіровоградщини»

23.02.23, 12:00

«Життя іде і все без коректур»… Так, як і у рядках з відомого вірша Ліни Костенко, іде життя у Кіровоградській обласній філармоній – одному із провідних іміджеутворюючих закладів професійного мистецького простору нашого регіону.

Рік, що минув, розділив життя українців на періоди: до 24 лютого 2022 року і – життя після цієї дати. Хоч сам 2022 і пройшов, та не закінчився, тому що для його завершення має настати Перемога! А поки ми можемо констатувати, що цей час входить в новітню історію, як «Рік незламності» рідної України, її доньок і синів.

Українці довели всьому світу, що ми – вільна, волелюбна, незалежна, незламна, нескорена, сильна нація, яка заслуговує на гідне життя на свої землі, своїй території, може жити, народжувати, творити та примножувати власні здобутки у такий буремний для неї час.

Про «рік незламності» на культурно-мистецькому фронті Кіровоградщини ми поговоримо з директором Кіровоградської обласної філармонії, Заслуженим працівником культури України Наталією Агапєєвою.

Наталіє Юріївно, наша зустріч проходить напередодні дати, яку ознаменовують, як «рік незламності». Що відбулось за цей рік у Кіровоградській обласній філармонії, як пережили і які процеси відбуваються сьогодні на головній сцені області?

– Це був надзвичайно складний рік, в якому нам було надто важко видавати будь-які накази і розпорядження щодо того, як себе поводити, як захищати не тільки мистецтво, а і один одного, своє місто, свою країну.

Роблячи екскурс по року, що минає, хочу зазначити головне: не зважаючи на всі події, які відбулись за цей нелегкий період, ми зберегли найважливіше – творчий потенціал. Вимоги нового часу поставили свої умови: зміну репертуару, появу нових музичних творів, адаптацію концертних програм під настрій сьогодення.

Із перших днів війни працівники та артисти Кіровоградської обласної філармонії розпочали волонтерську діяльність, а з середини березня – відновили концерти.

З травня місяця наші колективи працюють задля підтримки бойового духу військовослужбовців і розради тих, хто постраждав від окупантів. Це академічний театр музики пісні і танцю «Зоряни», інструментальний ансамбль «Єлисавет-ретро», солісти та камерний оркестр «Концертіно».

Концертні програми для військових і переселенців, які знайшли прихисток на Кіровоградщині, презентує колектив обласної філармонії з великою повагою і відкритим серцем. Це наш внесок у спільну Перемогу.

– Під час війни Ви повернули дітям радісний настрій, створивши програму «Грінч – викрадач новорічного свята». Які Ваші враження від цього проекту?

Разом із заступником директора по роботі з дітьми Наталією Сафроновою, як авторкою задуму створення вистави та нашими артистами, вдалося подарувати святковий настрій маленьким глядачам протягом 50 хвилин. В основі сюжету улюблені герої відомого мультфільму та відлюдник і злий Грінч, який не любить новорічні та різдвяні свята і робить все для їх скасування. Але це йому не вдається, бо він має добре серце, яке маленькі діти вміють розтопити добрими вчинками.

Програма «Грінч – викрадач новорічного свята» стала незвичайним новорічним ранком із переглядом інтерактивної вистави, яку відвідали декілька тисяч глядачів, а деякі, навіть, двічі, адже це було справжнє феєричне дійство.

Важливо зробити акцент на тому, що всі дійові особи даної постановки (виконавці ролей) – виключно артисти нашої Кіровоградської обласної філармонії, які дуже майстерно і професійно перевтілились задля новорічного шоу.

– Досить багато уваги у своїй роботі Ви приділяєте саме відтворенню першоджерел походження мистецьких творів, постановок, програм. Пам’ятаю Вашу цитату: «Культура, яка йде зовні, стирає нашу ідентичність, яка притаманна українському народові з витоків української культури». Цікаво почути, які Ваші думки?

– Ми дуже відповідально ставимось до збереження національного танцю, до збереження народних сценічних постановок і творів, красивого колориту мистецтва. Ми саме ті люди, які зберігаємо українську культуру, її ідентичність, і представляємо за межами нашої держави, за межами своєї області та за межами свого концертного залу.

Кіровоградська обласна філармонія – єдина професійна концертна організація в області. На сьогодні ми представляємо більше 10 діючих успішних мистецьких проектів (серед них визначальними є: вечори духовної музики «Різдвяні передзвони», «Травневі музичні зустрічі», «Краю наш, тебе ми прославляємо!», «Наші земляки – майстри мистецтв», «Майстри мистецтв – трудівникам села»), ще декілька – по дитячій філармонії, щорічні обмінні концерти в рамках всеукраїнського творчого проекту «Об’єднаймо мистецтвом Україну», свідченням чого є визнання наших колективів у багатьох країнах світу.

Успіх і успішність реалізації роботи організації в об’єктивній оцінці глядача, який має вишуканий мистецький смак, відвідуючи концертні програми, підготовлені колективами і артистами саме нашої філармонії. Це факти, які свідчать самі за себе. Постійно треба тримати курс на розвиток і не зупинятись на досягнутому.

Якими визначними заходами, концертами, подіями завершився попередній концертний сезон і на що очікувати глядачам у цьому році?

– Першим після 24 лютого визначним заходом для обласної філармонії став концерт до «Дня Української державності» 28 липня (був проведений в он-лайн форматі), він по-суті і завершив попередній сезон.

А вже 78-й концертний сезон ми розпочали 6 жовтня гала-концертом
«З Україною в серці». Продовжили патріотичною програмою – концертом «Ми з України» до Дня Збройних сил України. Окрасою грудня став концерт до 30-річчя інструментального ансамблю народної та сучасної музики «Єлисавет-ретро». Загалом за минулий рік ми провели 62 філармонійних і 17 комерційних концерти.

Разом з новорічними ранками відбулись і вечори духовної музики «Різдвяні передзвони». Приємним сюрпризом на додаток до концерту на честь дня закоханих став приїзд гурту «Авіатор». Нас відвідали рок-гурт «СКАЙ» (це був їх другий концерт у цьому сезоні, цього разу – із симфонічним оркестром) та улюбленці мільйонів – гурт «Без обмежень», квитки на яких розкупили за одну добу після відкриття продажу. Приємно, що молодь хоче чути українські пісні, патріотичні твори, шанує українських артистів.

На 24 лютого підготували той самий концерт «рік незламності». Нам не віриться, але вже рік, як ми стоїмо проти зла. Ми об’єднані, якими давно не були. І ми сміливі – наші героїчні солдати кожного дня завдають поразки злу на полі бою. Молимось, щоб якнайшвидше закінчилась війна і готуємо концерт до Дня Перемоги.

А далі весна… «Хай буде весна! Там, де ми стоїмо до кінця, і нас не зламає війна, наша віра єднає серця. Україна навіки жива! Україна – це наша земля!»…


текст - Олексій Гуцалюк



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!