​Як з дитиною розмовляти про ВІЛ?

24.06.22, 14:00

«У мене ВІЛ. Я приймаю антиретровірусну терапію – це мої життєво необхідні ліки. Дитина маленька і при народженні вона теж отримала ВІЛ від мене під час грудного вигодовування. Так сталося, що тоді я не знала про хворобу. Зараз дитина теж приймає ліки. Поки вона мене не запитує нічого. Але я знаю, що настане той день, коли я повинна розповісти дитині і про ВІЛ-позитивний статус, і про важливість прийому ліків. Як правильно з дитиною розмовляти на ці теми. Як зрозуміти, що саме цей день уже настав?», - з таким запитанням до нас звернулася жителька обласного центру Валентина.

Консультує психологиня проєкту "100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині" (за підтримки Глобального фонду) Ольга Котенко:

«Насправді, це більше розмова про страхи і занепокоєння дорослих. Тому що діти зазвичай сприймають інформацію набагато простіше. Якщо в десяти дорослих запитати: «Чому саме така розмова для них є складною?», ми почуємо різні відповіді. Усі вони будуть пронизані почуттям провини перед їхньою дитиною. І тут уже розмова з кожним дорослим індивідуальна», - наголошує Ольга.

Та все ж таки існують конкретні поради стосовно озвучення дитині її ВІЛ-позитивного статусу. Психолог називає наступні:

- Діти дуже допитливі і проявляють цікавість до всього, що навколо них (це одна з найважливіших ознак розвитку дитини). Тому будьте уважні і ви точно не пропустите момент необхідної розмови.

Якщо ви боїтесь незручних запитань - це ваша проблема, а не вашої дитини. Підготуйте себе в першу чергу!

- Чим далі ви затягуєте, тим гірше робите собі і своїй дитині. Кожна таємниця вимагає дуже багато енергії і дає поле для негативних і страшних фантазій вашій дитині.

- Озвучувана інформація має бути чіткою і простою. Зараз дуже багато інформації в інтернеті, підготуйте собі шпаргалку і занотуйте основні тези, тому що ви точно будете хвилюватись і сказані вами слова губитимуться в емоціях.

- Обов'язково говоріть з дитиною самі, не доручайте це третім особам.

- Дайте можливість дитині задати запитання.

- Запитайте: як і що вона зрозуміла.

- Запевніть, що ви готові до розмови про ВІЛ будь-коли, якщо це буде необхідно.

«Цей пункт дуже важливий, адже довіряючи вам, дитина прийде з розмовою і запитаннями саме до вас, а не до чужих людей. Називайте речі своїми іменами, не правильно говорити: "це", "ну, ти знаєш про що я" і т.д. Тому що тільки називаючи хворобу хворобою ви сформуєте відповідальне ставлення дитини до прийому ліків», - підсумовує Ольга Котенко.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!