​Берегині, доглянуті діти та міжсекторальна співпраця: роздуми про рівність у політиці Кіровоградщини

01.11.21, 14:00

Цьогоріч на Кіровоградщині з’явилося чотири депутатські групи з гендерних питань, дві з яких – у Кропивницькому. Одна з них, депутатська група «Рівні можливості», зареєстрована у Кіровоградській обласній раді. Друга, «Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості», діє в нинішньому скликанні Кропивницької міської ради.

Про це говорили учасники й учасниці мережевого заходу для депутатських груп з гендерних питань «Рівність у політиці Кіровоградщини», що відбувся наприкінці жовтня. Зібрання засвідчило поступальний рух у встановленні рівності між чоловіками та жінками, передусім, у політичній активності. На цьому під час панельних дискусій наголошували організатори від Українського жіночого фонду та уряду Канади, народні депутати, перші особи області та громадські діячі.

Кропивничанки розповіли про свої досягнення та проблеми, поділились досвідом із колежанками з Дніпра та Житомира, послухали надихаючі месседжі від заступниці голови Верховної Ради, співголови МФО «Рівні можливості» у ВР Олени Кондратюк.

– Треба налагодити міжсекторальну співпрацю для підсилення наших ініціатив на користь громади. Жінки об’єдналися задля ефективної роботи, вони підсилюють одна одну, а не конкурують, - ділиться враженнями від заходу депутатка міськради, секретар постійної комісії міської ради з питань архітектурної діяльності, містобудування та капітального будівництва та співголова депутатської групи «Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості» Катерина Колтунова.

Її колега, голова постійної комісії міської ради з питань екології, земельних відносин та комунальної власності Валентина Яремчук підкреслює: важливо, щоб більше жінок було у політиці як на місцевому, так і на державному рівнях.

– Можу сказати, наші зусилля були недаремними і мають свої результати, - каже вона. – Якщо в попередньому скликанні міської ради нас, депутаток, було всього п’ятеро, то в цьому скликанні нас 14, а це вже 33%. В минулому скликанні жодну постійну комісію не очолювала жінка, в цьому – з семи постійних комісій три очолюють жінки. Сьогодні все більше українських жінок демонструють, що вони здатні приймати ефективні та відповідальні рішення на всіх рівнях, на рівні з чоловіками.

Співголова депутатської групи «Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості», голова постійної комісії міської ради з питань економічного розвитку, промисловості, підприємництва, інвестицій та регуляторної політики Анна Зарічна зазначила:

– Особисто мені було дуже приємно за активну діяльність нашої депутатської групи, яка функціонує за нової каденції близько півроку. Нам вже є чим поділитись. Незважаючи на те, що у нас різні політичні погляди та думки, нас об’єднує спільна мета – покращення становища жінок у суспільстві та забезпечення гендерної рівності у всіх сферах життєдіяльності нашого рідного Кропивницького.

Депутатка міськради, заступниця голови постійної комісії міської ради з питань охорони здоров'я, освіти, соціальної політики, культури та спорту Олександра Ткаченко у своєму виступі нагадала про інакшість та прийняття, про людей з певними особливостями, яким теж потрібна наша допомога.

– Вся інакшість, в першу чергу, всередині. Головним для нас мають бути особисті та професійні якості людини, а не зовнішні ознаки. Ми всі різні, але ми рівні, - каже вона.

Не обійшлося й без курйозів. Так, журналісти звернули увагу на те, що під час круглого столу про рівність у політиці з вуст голови Кіровоградської облдержадміністрації Марії Чорної звучали меседжі, які викликали певне збентеження в лавах гендерних експертів: що «жінка – це берегиня, у нас генетично закладена жіноча мудрість і поступливість» і так далі.

– Тому ми з вами за плідний розвиток, за те, щоб були доглянуті діти, щоб всюди була чистота, злагода і порядок. І тому стереотип, що жінці не місце в політиці вигадали, напевно, чоловіки, - цитує вислів очільниці області сайт облдержадміністрації.

Втім, як на мене, цей дисонанс, який прйошов повз увагу прес-служби ОДА, не робить погоди. Бо і справді, чиновники – люди зайняті, не всі з них беруть активну участь у тренінгах та гендерних школах, і термінологія – справа наживна. Головне – є вірний посил у головах. А це набагато важливіше, ніж словесна еквілібристика.


Людмила Макей, фото з фейсбук-сторінок героїнь матеріалу



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!