Що живе у популярному громадському джерелі на Озерній балці

27.09.21, 18:00

Екоактвісти громадської організації «Флора» проаналізували якість води в одному з найпопулярніших громадських джерел обласного центру. Джерела, розташованого на Озерній балці за адресою тупик Озерний 1.

Проби води були проаналізовані за мікробіологічними, фізико-хімічними, органолептичними, санітарно-токсикологічними та радіологічними показниками (на вміст радону-222). Аналізи здійснювались у лабораторіях Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Отримані результати засвідчили, що по абсолютній більшості показників, вода відповідала вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 (нормативний документ, що встановлює гранично допустимі норми для різних забруднюючих речовин та індикаторів забруднення). Єдиним виключенням став вміст мікробіологічних організмів.

Виявилось, що вода з означеного джерела, мала перевищення по вмісту «Загальних» коліформ. Це значить, що у воді,з перевищенням допустимої концентрації, міститься специфічна група бактерій, які в дуже великих кількостях зосереджуються у фекаліях теплокровних тварин. Такі грам-негативних бактерії (палички), живуть та розмножуються в нижньому відділі шлунково-кишкового тракту людини і теплокровних тварин.Що це значить? Наявність коліформ, як правило, вказує, що вода була забруднена тваринною фекальною речовиною і може сигналізувати про наявність у воді більш небезпечних речовин, що викликають хвороби. Значні рівні коліформних бактерій можуть бути у підземних джерелах, коли септична система розташовуюється занадто близько до свердловини.

Окрім того, результати показали, щоу дослідженій пробі, були присутні EscherichiaColi. Це звичайні кишкові палички, які живуть там же де і загальні коліформи. На сьогодні зустрічається доволі значна кількість різновидів EscherichiaColi. Більшість із них є безпечними для людини. Водночас, деякі з них, можуть викликати інфекційні захворювання, які характеризується інтоксикацією та лихоманкою. Як правило, ураженню підлягає шлунково-кишковий тракт, дещо рідше — сечовивідні, жовчовивідні шляхи, а також інші органи. В окремих випадках може розвиватись сепсис. Однак, які саме різновиди кишкової палички були виявлені у джерелі з Озерної балки, протокол випробування не містить.

Спираючись на результати аналізу, екоактивісти ГО «Флора», закликають мешканців, які користуються джерелом, не хвилюватись, а продовжувати пити воду, однак лише після її кип’ятіння.

Керівник аналітично-дослідного центру громадської організації «Флора» Бочаров-Туз Володимир



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!