​Чим багаті громадські джерела Великосеверинівської громади

15.09.21, 10:00

Від кишкової палички до рекордного вмісту нітратів. Приблизно таким є узагальнюючий висновок, результатів аналізу води з чотирьох громадських джерел розташованих у Великосеверинівський громаді. А саме, у селищах Созонівка, Велика Северинка, Петрове та Підгайці.

У серпні 2021 року, екоактвісти громадської організації «Флора», спільно з керівництвом Великосеверинівської об’єднаної територіальної громади, визначили громадські джерела, зразки води з яких були піддані ґрунтовному лабораторному аналізу.

У Великій Северинці було обстежено воду з громадського колодязя по вул. Гагаріна 53.

Отримані результати, засвідчили не відповідність вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 (нормативний документ, що встановлює гранично допустимі норми різних показників). Зокрема щодо «загальних коліформ» (кишкові палички), загальній жорсткості та сухому залишку. Загальна жорсткість досягла – 23.38 моль\м3 (при нормі – не більше 10 моль\м3). Сухий залишок склав –1501.9 мг\дм3 (при нормі – не більше 1500 мг\дм3). Окрім того, цей громадський колодязь виявись «рекордсменом» по вмісту нітратів. ГО «Флора», здійснила дослідження води у приблизно 40 джерелах по Кіровоградській області. Однак такого показника, щодо перевищення норми нітратів, поки ще не було визначено в жодному іншому колодязі чи громадському джерелі. Зразок води з колодязя по вул. Гагаріна у Великій Северинці містив – 550.17 мг\дм3 (при нормі – не більше 50 мг\дм3).

У селі Підгайці, було проаналізовано воду з громадського колодязя по вул. Тарана 11-А. Результати засвідчили не відповідність ДСанПін 2.2.4-171-10 щодо загальної жорсткості та вмісту нітратів. Загальна жорсткість склала –12.89 моль\м3. Нітрати – 187.3 мг\дм3.

У селищі Петрове, було взято пробу води з громадської свердловини по вул. Центральна 44. Відповідно до висновку державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», яка проводила аналіз, доставлений зразок води – «не відповідає вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками». Адже містить кишкові палички. Водночас за всіма іншими показниками, окрім кольоровості, вода з цієї свердловини відповідає стандартам чистої питної води.

У селі Созонівка, було взято пробу води з популярної громадської свердловини, яка розташована у низині на вул. Набережній 30-р.

Відповідно до отриманих результатів, доставлений зразок не відповідав вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 лише за мікробіологічними показниками, адже містив загальні коліформи (кишкові палички) та за одним санітарно-хімічним показником. А саме, загальною жорсткістю, які досягла 13.11 моль\м3 (при нормі – не більше 10 моль\м3).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!