​У Кропивницькому педагоги вчилися протидіяти мові ворожнечі

13.09.21, 16:00

Часто у неформальному спілкуванні, у соціальних мережах та навіть на офіційних сайтах місцевих видань зустрічається використання «мови ворожнечі». Як наслідок, у суспільстві з’являються, трансформуються і поширюються неправдиві повідомлення, котрі посилюють градус напруги та породжують конфлікти і протиріччя.

Особливо це вражає дітей та молодь. Трапляється, що одне-єдине некоректно вжите слово може підштовхнути співрозмовника пристати до тієї чи іншої думки. Саме тому так важливо вчитися медіаграмотності та протидіяти мові ворожнечі.
Самостійно це зробити вдається далеко не кожному, тому спеціалісти управління освіти Кропивницької міської ради у партнерстві із активістами громадської організації «Турбота» вирішили бути за крок попереду – і у новому навчальному році продовжили практику проведення навчальних заходів для заступників директорів закладів освіти міста та шкільних психологів.

Сьогодні, 13 вересня, відбувся черговий тренінг з теми протидії мові ворожнечі, дотримання гендерної рівності та толерантності. І хоч нестабільна епідеміологічна ситуація та карантинні обмеження змушують знаходити гнучкіший підхід до організації навчальних заходів, Кропивницький Гончаренко центр зібрав півтора десятка фахівців, які отримали вичерпну інформацію щодо гендерної ідентичності, обговорили стереотипи та міфи у цій сфері, зосередилися на використанні коректної лексики та дотриманні етичних нормах у висловлюваннях.

Тренерка Ольга Гріднєва робила акценти на практичних завданнях і групових правах, постійно підтримуючи інтерактивний формат роботи. А учасниці активно обговорювали поширеність стереотипів у шкільному середовища та необхідність подолання цього. Особливо жвавого обговорення отримала вправа, пов’язана із приписуванням стереотипних характеристик різним національним та етнічним групам.

Кейс «Радіо тисячі пагорбів» із Руанди для більшості став новиною і дозволив переосмислити роль та відповідальність засобів масової комунікації. Присутні погодилися, що важливим є знання про ситуації, коли мова ворожнечі призводить до гибелі тисяч людей, та необхідність детальніше вивчати такі приклади, аби попередити подібні конфлікти у майбутньому.

Навчання здійснювалося за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, у рамках проекту, що його втілює фонд “Gender Zed”, а учасниці тренінгу отримали не тільки ґрунтовні знання, але й виявили високий рівень володіння темою.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!