​У Кропивницькому презентували книгу-дослідження про визволення Кіровоградщини

21.06.21, 10:00

У головній книгозбірні Кропивницького та області в рамках краєзнавчих студій презентували історичне дослідження «Битва за Центральну Україну. Військове протистояння між Червоною Армією і вермахтом на Кіровоградщині у січні-березні 1944 року».

Над книгою працювали провідний науковий спеціаліст Державного архіву області Вадим Колєчкін та директор обласного відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам'яті України» Борис Шевченко.

Це їх перша спільна ґрунтовна праця. В ній автори використовували матеріали, які поступово відкриває центральний архів міністерства оборони Російської Федерації та наукові праці іноземних дослідників, що посилалися на документи вермахту.

Зокрема, мова йде про Кіровоградську наступальну операцію у січні 1944 року, бої у північних районах Кіровоградщини під час Корсунь-Шевченківської операції в перші два місяці 1944-го та бойові дії на теренах нашої області у процесі Умансько-Ботошанської та Березнегувато-Снігурівської наступальних операцій у березні того ж року.

Ці бойові дії відбувалися послідовно і майже безперервно як частини, елементи більш масштабного Дніпровсько-Карпатського стратегічного наступу, який тривав з 23 грудня 1943-го до 6 травня 194-го.

Бійці 2-го Українського фронту на ділянці шириною 260 км пройшли 300-400 км. Відстань, яку сьогодні на автівці можна подолати за 4-5 годин. А тоді в лютий холод війська вибивали у ворога 2-4 км на добу.

Науковці наводять такі цифри: за кожні 2-4 км визволеної території платили власним життям та здоров’ям у середньому 2301 військовослужбовець (загалом за весь вказаний час майже 267 тисяч людей).

Підрозділи 8-х польової армії, що була головним супротивником 2-го Українського, у січні вбитими та пораненим втратили 17,5 тисяч людей, у лютому — 4195 вояків. Під час боїв навколо Корсунь-Шевченківського війська 1-го та 2-го Українських фронтів знищили майже 19 тисяч та поранили близько 11 тисяч німецьких військових.

Науковці обґрунтовано доводять, чому саме залишилася незавершеною Кіровоградська операція, а також не була доведена до переможного знищення ворожого угрупування Корсунь-Шевченківська. І в той же час пояснюють, як радянським військам вдалося виснажити противника та зламати його моральний дух.

Книга Вадима Колєчкіна та Бориса Шевченка «Битва за Центральну Україну. Військове протистояння між Червоною Армією і вермахтом на Кіровоградщині у січні-березні 1944 року» вийшла дуже маленьким тиражем, який розійшовся між фахівцями та бібліотеками Кіровоградщини. Кілька екземплярів має і ОУНБ імені Дмитра Чижевського.

Також стало відомо, що книгу замовила Баварська державна бібліотека — одне з найстаріших і найважливіших наукових зібрань в Європі. Німці продовжують вивчати власну історію та збирати інформацію про Другу світову.

Відео презентації можна побачити на бібліотечній сторінці у Facebook.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!