«Слуги Народу» провели в Києві форум голів ОТГ

19.03.21, 10:35

У Києві відбувся масштабний форум голів ОТГ «Ефективні бюджети», де зібралось 120 представників зі всієї України. У рамках заходу учасники разом обговорили та напрацьовали зміни в роботі з місцевими бюджетами.

Олександр Корнієнко
Олександр Корнієнко
Відкриваючи захід голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко зазначив, що завдяки місцевим виборам партія стала повноцінною всеукраїнською: понад 1000 фракцій по всій Україні і понад 220 голів місцевих рад.

«Ми будемо розвивати цю спільноту. І цей форум - це перший захід саме для голів ОТГ. Це навчальний та інформаційний захід, проактивний - є можливість висловити позицію, запропонувати ідеї, обговорити їх. Це початок великого співробітництва.

Децентралізація – це стратегічна складова нашої програми та нашої роботи. На відміну від «попередників», ми спробуємо завершити цей процес. Головне, що ви не самі в цьому процесі, тому що це наша стратегія. Ми за децентралізацію в широкому сенсі. Це не просто нова карта України, а нова система розуміння для людей, що таке держава і як вона працює. Ми маємо прийти до того, щоб всі послуги були доступними для людей на місцях, щоб не було необхідності виїжджати за довідкою в центр. Давайте працювати, контактувати разом», - наголосив він.

Кирило Тимошенко
Кирило Тимошенко
Зі свого боку заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко підкреслив: «Особливість нашої команди – ми перші, які виконуємо обіцянки. Це мета і ціль, яку поставив Президентом України. Одна з таких цілей та обіцянок – це децентралізація. Багато про неї говорили. Розповідали про те, що щось децентралізується, але нічого не відбувалося. За минулий рік ми зробили стільки, скільки не виконувалося за останні, мабуть, п’ять років. Ви отримали повноваження та гроші. Тепер найголовніше – правильно ними розпоряджатися».

Голови Славутицької, Оржицької та Корюківської громад поділились своїм досвідом та успішними кейсами у сфері бюджетування.

«Дуже добре, що наша дискусія була присячена темі ефективних бюджетів. Скільки б грошей не було, їх завжди буде недостатньо, адже проблем у громад чимало, - розповіла голова Оржицької громади Олена Сидоренко. - Наша громада - самодостатня. Для цього ми залучаємо всі ресурси - пишемо проєкти, звертаємося за допомогою до бізнесу. Утім, основні наші надходження - від землі. І тому ми дуже чекаємо ухвалення парламентом нового земельного законодавства, яке надає громадам право розпоряджатися землями за межами населених пунктів. З часом ми також зрозуміли необхідність стратегічного підходу до розвитку громади, саме тому зараз готуємо стратегію нашої ОТГ. Це - шанс утримати молодь, зробити життя комфортнішим, враховуючи інтереси громади. Ідеальний варіант - коли ми знайшли мрію, втілили її у життя, і громада це оцінила».

Делегацію Кіровоградщини: Ігор Бульба, Андрій Маліцький, Віталій Береза Володимир Сокирко
Делегацію Кіровоградщини: Ігор Бульба, Андрій Маліцький, Віталій Береза Володимир Сокирко
Делегацію Кіровоградщини на форумі представили: Андрій Маліцький, голова Світловодської міської ОТГ; Володимир Сокирко, голова Знам’янської міської ОТГ; Віталій Береза, голова Онуфріївської селищної ради; Ігор Бульба, голова Пантаївської селищної ради та В'ячеслав Купренюк, голова Побузької селищної ради.

«Мене особисто вразив високий рівень навчання. Перед нами виступили профільні заступники міністрів і ми отримали роз'яснення від народних обранців, як правильно застосовувати на користь громад закони, які буде прийнято найближчим часом. Не тільки цікавим але й корисним був виступ представника Дергеокадастру щодо особливостей розпорядження землею, яка передається громадам» - зазначив Віталій Береза, голова Онуфріївської селищної ради.

Володимир Сокирко
Володимир Сокирко
Володимир Сокирко поділився враженнями: «Потужний і пізнавальний форум вийшов. Чудово, що нам організували навчання на яких ми з колегами, обговорили проблеми, які виникають в процесі роботи, поділились досвідом. Нас попередили, що такі навчання будуть проходити раз у квартал – і це правильно. Отримав багато свіжих ідей, які будемо втілювати в Знам’янській громаді».

«Політична партія «Слуга Народу» розпочала тісну співпрацю з головами територіальних громад, ми разом обговорили стратегію розвитку кожної громади. Досвід успішних громад – це потужний імпульс для тих, хто тільки розпочинає. Також з’ясували які питання повинні реалізовуватись найближчим часом і отримали вичерпні відповіді на всі наші питання. Сподобалось, що голови громад включилися в роботу, щодо формування фактично ідей державної політики. Ці ідеї були дуже цікавими, і з часом коли вони будуть реалізовані то змінять всю державу» - прокоментував захід Ігор Бульба, голова Пантаївської селищної ради.

Також учасники форуму під час World Cafe обговорили проблеми громад та напрацювали низку рекомендацій для відповідних законодавчих змін.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!