Коли більше об’єднує, ніж розділяє

31.10.20, 12:00

Протягом жовтня на базі Голованівського ліцею Кіровоградської області і школи міста Гродкува, що в Сілезії, проходив міжнародний освітньо-культурний проєкт «When more unites than divides» («Коли більше об’єднує, ніж розділяє»). Організатори ставили на меті познайомити дітей із автентичною культурою свого і сусіднього народів, пошук спільних та відмінних рис.

Готуючись до онлайн-зустрічей, учасники робили презентації про своїй район і країну, знімали міні-фільми про свої школи, створювали логотипи проекту.

Протягом першого тижня школярі грали в інтерактивні ігри за методикою «Active Citizens», знайомилися зі своїм слов’янським корінням під час лекцій від польських науковців. Діти вчилися працювати з сучасними програмами, платформами і гаджетами, зокрема з графічними планшетами, знімати блоги і створювати комікси. Також працювали з витинанками, перевтілювалися у міфічних істот, створювали книгу «Слов’янський бестіарій», практикувалися у графічному мистецтві лінокат (ліногравюра).

Другого тижня школярі мов професійні етнографи брали інтерв’ю у сільських старожилів, записували старовинні пісні і відео-рецепти традиційних страв, готували презентації про народних майстрів свого краю.

Третій тиждень був насичений творчо-ремісничими воркшопами. З автентичною виконавицею Світланою Булановою (YELKA) діти співали стародавні веснянки і «водили шума». Костянтин Данильченко (майстерня «Будяк кучерявий») поділився секретами мистецтва вибійки.

Під час кулінарного воркшопу готували традиційні українські і польські страви. Голованівські школярі разом з шеф-поваром Тамілою Лабенко (ресторан «ВітАлл») приготувати вареники з сиром і шкварками, бурякові хрустики зі збірки «Смачна Кіровоградщина» і сілезькі картопляні кнедлі.

Вишивку спільно освоювали під керівництвом Світлани Прокопенко, яка прославилася створенням найбільшого в Україні вишитого рушника – довжиною 26 м і вагою 18 кг. Наочністю для дітей стали сорочки і рушники з етнолабораторії «Баби Єльки», привезені Світланою Листюк.

Також фонди «Баби Єльки» лягли в основу віртуальної подорожі у вимираюче село Хайнівка Кіровоградської області, яка пробудила в дітей почуття відповідальності за розвиток своїх малих батьківщин і країн в цілому, за збереження прадавньої народної культури для майбутніх поколінь.

Усі матеріали для воркшопів і техніку для шкіл-учасниць проєкту профінансувала Польсько-українська рада молодіжного обміну.

Більше інформації і фото перебігу проєкту на сторінці When_more_unites_than_dividesу Facebook.
Фінансовий донор: Польсько-українська рада молодіжного обміну.
Автори і керівники: Світлана Листюк (ГО «Баба Єлька») і Майя Цьонка (ГО «O Wilku Mowa»).
Учасники: дві команди по 10 школярів з Голованівського ліцею і школи Гродкува, у супроводі вчителів інформатики й англійської мови.
Форма проведення: онлайн-зустрічі і практичні заняття.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!