Асоціація міст України застерігає від намагань відібрати у жителів великих міст право обирати своїх мерів

23.10.20, 10:05

Асоціація міст України вкрай стурбована спробами напередодні місцевих виборів 25 жовтня змінити або відмінити окремі етапи процесу народного волевиявлення, зокрема другий тур виборів мерів великих міст по всій країні.

Зареєстрований у Верховній Раді України проект постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» не має нічого спільного з принципами належного врядування та принципами демократичної держави.

Проектом Постанови пропонується не призначати та не проводити повторне голосування на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч), сільського, селищного, міського голови в період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

З цього приводу зазначаємо, що положення проекту Постанови реєстр.№4234 грубо порушує норми Конституції України щодо виборів та норми чинного Виборчого кодексу України. Постанова Верховної Ради України від 15 липня 2020 року № 795-IX "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" є актом одноразового застосування, строки прийняття якого визначені Виборчим кодексом України. Усі інші процедури, пов’язані з організацією та проведенням виборів, унормовано виключно положеннями Виборчого кодексу України і не можуть змінюватися Постановами Верховної ради України.

Громади, де за результатами виборів знадобиться другий тур, у разі його не проведення не отримають легітимних мерів. Право громадян обирати місцеву владу буде цинічно порушено. Подібні політичні спекуляції щодо можливого відтермінування/перенесення процедур та етапів місцевих виборів у поєднанні з заявами представників партії парламентської монобільшості, є політичним тиском та спробою обмежити місцеве самоврядування у великих містах. З огляду на зазначене закликаємо народних депутатів України відмовитися від ініціатив щодо законодавчого втручання у безперервність виборчого процесу та не підтримувати такі ініціативи у стінах Верховної Ради України!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!