Роль кредиту

01.07.20, 12:00

У ринковій економіці кредит є інструментом безпосереднього регулювання процесів безперервного відтворення. Регулюючий вплив кредиту проявляється одночасно на макрорівні через державну кредитну політику, та на мікрорівні через відносини на рівні окремих юридичних та фізичних осіб. Кредит обслуговує процес розширеного відтворення та виступає як фактор його неперервності, через механізм перерозподілу вільних ресурсів, а також за рахунок його стимулюючих якостей, що виражені в раціональному використанні позичених засобів.

Завдяки кредитним відносинам зникає необхідність в обов’язковому накопиченні власних засобів та відбувається більш швидке введення ресурсів в господарський обіг за рахунок економії часу при закупівлі сировини, матеріалів тощо. Крім того необхідність повернення позичених коштів спонукає позичальника підвищувати не тільки ефективність виробництва а й його швидкість. Державна кредитна політика здійснює вплив на формування структури та пропорцій суспільного господарства спрямовуючи вільні кошти на кредитування (інколи й пільгового) слаборозвинутих галузей.

Важливу роль відіграє кредит в процесі НТП. Підвищення технічного та технологічного рівнів суспільного відтворення здійснюється за допомогою кредиту шляхами стимулювання збільшення обсягів виробництва. Для подальшого розвитку НТП через механізм кредитної політики держави здійснюється пріоритетне кредитування науковомістких галузей та інноваційних банків, що спеціалізуються на кредитуванні нових технічних та технологічних проектів. Застосування прогресивних технологій сприяє скороченню обсягів важкої фізичної праці, сприяє зростанню суспільної продуктивності праці та доходів населення.

Література:

1.Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

2.Яковенко Р. В. Гроші та кредит : конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кіровоград : КІРУЕ, 2002. – 55 с. : іл. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6420/1/moneyKonsp.PDF.

3.Яковенко Р. В. Основи економічної теорії для технічних спеціальностей :конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кропивницький : КНТУ, 2016. – 50 с. : іл. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6135/1/konsp16.PDF.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!