Знаю, що залишилося трохи, і я скажу туберкульозу: «Прощавай!»

22.06.20, 12:00

Коли Степан дізнався про свою хворобу, втратив усе – дружину, роботу, друзів. Та головне – не втратив себе.

- Я збирався офіційно влаштовуватися на роботу. Треба було лише пройти медичне обстеження. Я швиденько в лікарню – одного лікаря пройшов, іншого. Все йшло чудово, допоки я не зробив флюрограму. Лікар мене покликав до себе і сказав: «Ви знаєте, юначе, у вас туберкульоз. Негайно розпочніть лікування, якщо не хочете втратити життя». Що в ці секунди зі мною відбулося, не передати. Я собі будую плани, а тут раптом тобі кажуть про таку хворобу. Це при тому, що жодних симптомів, які б указували на туберкульоз у мене не було – ні підвищення температури, ні слабкості, ні кашлю! Я одразу хотів щось із собою зробити. Думав, що не зможу жити з туберкульозом, що помру. Не знаю звідки в мене взялися сили, та я дійшов додому. Найперше сказав дружиніі чекав підтримки. Але буквально через кілька днів, вона мене залишила і швидко знайшла собі іншого. Мене підтримала мама, якій я зараз щиро вдячний, яка не дозволила мені тоді вкоротити життя, - 32-річний Степан ділиться своїми відчуттями, додаючи, що працював і водієм, і охоронцем.

Чоловік пройшов лікування у протитуберкульозній обласній лікарні. Коли пройшов лікування, не виділяв паличку Коха і був безпечний для суспільства, лікування продовжив амбулаторно. Соціальна працівниця проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» Анна Коваленко здійснює медико-соціально-психологічний супровід клієнта.

- Я щоденно доставляю Степану додому протитуберкульозні препарати та контролюю їх прийом. У нього мультирезистентний туберкульоз, тож лікування активної фази ще триватиме чотири місяці, опісля – підтримувальна фаза. Степан відповідальний до свого здоров’я, хоче одужати, тому перебоїв у прийомів ліків немає, - розповідає Анна Коваленко.

Чоловік каже, що хоче працювати, проте зараз не дозволяє хвороба.

- Я знаю, що залишилося трохи, і я скажу туберкульозу: «прощавай». І я піду працювати, зароблятиму кошти, відчуватиму себе реалізованим, - розповідає Степан.


текст: Семененко Вікторія



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!