​Протидія пандемії. Чи достатньо заходів вживає влада?

21.04.20, 12:00

У ході реалізації проєкту «Від якісної комунікації до участі громади у прийнятті рішень» відбулось онлайн-обговорення ситуації, яка склалась загалом в країні, і зокрема в області та місті Кропивницькому, у зв’язку з запровадженням карантину через пандемію коронавірусу COVID-19. У он-лайн зустрічі взяли участь народні депутати України, депутати місцевих рад, освітяни, медики, підприємці, громадські діячі з різних областей України, а також з-за кордону.

«Ця тема дуже актуальна і ми не могли не проговорити все, що наболіло у освітян, медиків та представників місцевого самоврядування. Пандемія пандемією, а країні скоро доведеться повертатись в буденне життя і яким буде це повернення залежить від того, які рішення прийматимуть народні депутати», – обґрунтував необхідність цієї зустрічі голова Асоціації Політичних Наук Дмитро Сінченко.

Всі учасники обговорення погодились з тим, що карантин – це вимушена та потрібна міра. Проте думки щодо масштабів карантинних заходів розділились.

Депутати міської ради Кропивницького Валентина Яремчук та Олександр Цертій не впевнені, що місцеве самоврядування вийде з карантину таким же потужним, як було останнім часом.

«Я вважаю більшість заходів, які здійснюються для боротьби з епідемією, неадекватними, а дії влади – безсистемними. Будівельні магазини, то можуть, то не можуть працювати. Така ж ситуація з ринками. Спочатку обіцяють підприємцям звільнення від податків на два місяці, а потім ми всі з подивом дізнаємось, що лише на місяць. А про те, що у влади нема механізму, як протидіяти поширенню інфекції і говорити не доводиться. Досі не ясно, що і як робити з людьми, які повертаються з-за кордону: хтось насильно ізолюється, когось відпускають без перевірок, а хтось прориває кордон», - розповідає Олександр Цертій.

Також пан Олександр обурився низьким рівнем забезпечення лікарів. У цьому його підтримала інша депутатка, Валентина Яремчук.

«Лікарі абсолютно незахищені, тестів недостатньо. Люди знову змушені все брати в свої руки і забезпечувати лікарні всім. Від одноразових рукавичок до апаратів штучної вентиляції легень. Окрім того влада ніяк не підтримує бізнес, ще й обрізається фінансування таких надважливих галузей, як освіта, культура та витрати на децентралізацію», - наголошує пані Валентина.

А от народний депутат, обраний по 99 одномандатному виборчому округу, Олександр Дануца вважає прийняті владою міри недостатніми.

«Особисто я прихильник більш радикальних заходів. Зокрема, закриття храмів для вірян, і т.п. Думаю, що ми могли б трохи раніше почати карантинні та протиепідеміологічні заходи. Людське життя і здоров‘я – це найвища цінність будь-якої держави, тому ми повинні мінімізувати людські втрати і негативний вплив на здоров‘я наших громадян. А потім нас чекає боротьба з наслідками унікальної за масштабами для всього світу і нашої країни, зокрема, економічної кризи. Враховуючи, що майже жодна країна світу не була підготовлена до епідеміологічної ситуації подібного масштабу, то готових і 100% правильних рішень не було ніде, ні в Китаї, ні в США, ні в Італії чи Іспанії. Нажаль, Україна теж не стала виключенням. Проте сподіваюсь, що нам вдасться «розгладити піки» епідемії, мінімізувати людські втрати і не перевантажити систему охорони здоров‘я», - говорить народний депутат.

Дуже занепокоєні ситуацією, що склалась, керівники освітніх закладів. «Фінансування освіти в Україні завжди було недостатнім, а щодо цього року виникають питання та значне занепокоєння. Взагалі, вважаю, що нам треба бути дуже пильними щодо всього, що сьогодні відбувається в країні, адже демократія важко здобувається і її напрочуд легко втратити», - наголосила директорка 6-ї школи Надія Кравченко.

В свою чергу, директорка 30-ї школи Наталя Вельгун висловила занепокоєння тим, що не всі сьогодні мають доступ до дистанційного навчання. «У мене складається враження, що і центральна влада, і влада на місцях діють імпульсивно і взагалі не дуже уявляють проблеми і наслідки, з якими доведеться стикнутись різним галузям в Україні» - наголошує пані Наталя.

Член коордради Руху Опору Капітуляції та волонтер з Києва Сергій Пархоменко наголосив на тому, що сьогодні дуже важливо вимагати від влади дотримуватись основоположних прав людини та виконувати Конституцію України. «Так, люди мають розуміти важливість дотримання карантину, щоб не допустити масштабів, які набула хвороба в Італії чи Іспанії. Але жоден карантин не є підставою для порушення гарантованих нам державою прав. А сьогодні є випадки необґрунтованої перевірки документів, запровадження комендантської години. Це все незаконно».

А от громадська активістка Віта Атаманчук, яка кілька років мешкає в Норвегії, розповідає, що ситуація в Україні і за кордоном дуже відрізняється.

«У Норвегії задовго до спалаху епідемії і запровадження карантину проводилась інформаційна робота з населенням. А норвежці дисципліновані, тому дуже серйозно поставились до небезпеки. Просто тут люди свідомі, законослухняні і довіряють владі. Наразі карантин у нас триває місяць. Вся сфера послуг не працює, окрім магазинів, проте уряд обіцяє виплату компенсацій всьому бізнесу, який на вимушених канікулах. Міський, міжміський транспорт та внутрішні перельоти працюють без обмежень. Головне в умовах карантину, щоб влада збалансувала все і на виході країна отримала мінімум негативних наслідків» - розповіла Віта Атаманчук.

Після обговорення освітяни, медики та підприємці вирішили підготувати свої пропозиції для покращення ситуації в цих сферах. Ці пропозиції були надані народним депутатам, обраним в округах Кіровоградської області, для врахування під час подальших голосувань.

Проєкт «Від якісної комунікації до участі громади у прийнятті рішень» триватиме до кінця травня. Він реалізується Асоціацією Політичних Наук в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Прес-служба «АПН»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!