​Аграрні розписки – це можливість подбати про розвиток свого господарства

11.02.20, 14:00

У 2019 році завдяки змінам до валютного законодавства українські фермери отримали можливість видавати аграрні розписки на кредиторів-нерезидентів та залучати фінансування з-за кордону. Не лише українські фермери, але й іноземні кредитори вже спробували механізм на практиці.

Компанія-трейдер Everwelle знаходиться в Естонії та понад 20 років займається торгівлею зерна на європейському ринку. В Україні компанія представлена підрозділом «Евервелле Україна», що працює переважно в північних та західних областях країни та спеціалізується на закупівлі кукурудзи, сої, ріпаку та іншої сільгосппродукції з загальним оборотом по групі компаній до 300 тис. тонн щорічно.

З подачі українського представництва влітку 2019 року естонська Everwelle стала однією з перших компаній-нерезидентів, котрі прийняли від українських фермерів міжнародні аграрні розписки. Наразі компанія є найбільшим кредитором-нерезидентом за аграрними розписками: профінансувала 11 міжнародних аграрних розписок на загальну вартість близько 1,7 млн. доларів.

За словами Віталія Нестерука, директора ТОВ «Евервелле Україна», основною мотивацією компанії працювати з міжнародними аграрними розписками став запит українських агровиробників: навіть невеликий виробник, маючи кілька сотень гектарів в обробітку, прагне здійснювати експортні операції. Аграрні розписки дозволяють Everwelle надавати агровиробникам передоплату у валюті під поставку зерна, забезпечену заставою майбутнього врожаю.

Віталій Нестерук, директор ТОВ «Евервелле Україна»
Віталій Нестерук, директор ТОВ «Евервелле Україна»
«Нам не цікава іпотека, застава рухомого і нерухомого майна. З огляду на специфіку нашої діяльності нас цікавить саме застава зернових. І це підштовхнуло нас до використання цього інструменту. Аграрна розписка також підкуповує своєю простотою і розумінням того, як вона працює», – додає Віталій.

Простота роботи з інструментом втілена і для фермерів, котрі співпрацюють з Everwelle. «Евервелле Україна» відіграє роль комунікатора при підготовці та видачі міжнародної аграрної розписки, а також надає усі необхідні документи з боку кредитора, належним чином перекладені та завірені. Невеликий кредитний комітет в Україні і в Таллінні ухвалює рішення щодо фінансування фермера після стандартних процедур перевірки – документи, зокрема і щодо права користування землею, аналіз платоспроможності, культур та обсягів виробництва тощо.

Міжнародні аграрні розписки цікаві для українських фермерів, бо дозволяють вирішити комплекс питань. Це і можливість отримати передоплату за зерно у валюті, самостійно експортувати і планувати податкові платежі підприємства, зокрема щодо ПДВ.

На думку Віталія, використання розписок значно спростить доступ фермерів до фінансування. Українські фінансові інституції не завжди помічають невеликі підприємства, а здебільшого орієнтовані на співпрацю з потужними господарствами з достатнім заставним майном. Для Everwelle співпраця з малими та середніми за розмірами господарствами цілком прийнятна.

«Наш клієнт – це переважно малий і середній виробник, – зазначає Віталій Нестерук. - Нам важливо отримати мінімальну партію – 230 тонн. Навіть для невеличкого фермерського господарства це цілком прийнятно. Маємо клієнтів, які обробляють трохи більше ста гектарів. Водночас у нас є виробники, які мають і 7 тис., і 10 тис. гектарів».

Найбільшою перешкодою до залучення фінансування з-за кордону Віталій вважає роботу в тіні. Багато виробників офіційно обробляють, наприклад, 100 гектарів, а неофіційно – набагато більше. Ці виробники фактично вирощують чимало зерна, але офіційно землі у них мало, а можливості використовувати прозорі інструменти дуже обмежені. «Аграрні розписки сприяють детінізації сільського господарства, щоб наші виробники виходили з тіні, офіційно платили податки, показували, скільки реально вони землі обробляють, які у них дійсні витрати тощо», – додає директор «Евервелле Україна».

Загалом, за оцінкою Віталія, запити на міжнародні аграрні розписки збільшуються. Тож Everwelle формує відповідний бюджет для роботи з міжнародними аграрними розписками і на сезон 2020 року.

«Міжнародні аграрні розписки допомагають малоземельним фермерам не просто вижити в складних економічних умовах, коли і конкуренція на ринку зростає, і погодні умови через зміну клімату весь час погіршуються, а й подбати про подальший розвиток своїх господарств», – підсумовує Віталій.

Для довідки: IFC відіграє важливу роль у розширенні доступу до фінансування для малих і середніх сільськогосподарських підприємств в Україні. За підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) у 2015 році IFC розпочала п'ятирічну програму «Аграрні розписки в Україні», яка дозволить українським агровиробникам використовувати аграрні розписки, щоб отримати фінансування для поповнення оборотного капіталу, придбання техніки, високоякісного насіння та інших виробничих ресурсів. Всього на початок лютого поточного року в Україні видано 2767 аграрних розписок на загальну суму 19,5 млрд. грн.


текст - Микола ЛУГОВИЙ, Національний прес-клуб «Українська перспектива»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!